Solen skinner fortsat over Europas aktier

De europæiske aktier stiger over en bred kam mandag og fortsætter dermed tendensen fra sidste uge, hvor amerikanske løfter om fortsat støtte til økonomien spredte ro og købelyst.

I Holland steg Philips' aktie efter regnskabsaflæggelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR

Mandag har samtidig budt på flere positive regnskaber fra nogle af de helt tunge drenge i feltet.

Samlet stiger paneuropæiske Europe Stoxx 600 med 0,2 pct. Engelske FTSE 100 ligger med et marginalt tab på 0,1 pct., mens franske CAC 40 og tyske DAX stiger 0,4 og 0,3 pct. Generelt er handlen dog begrænset, og volumen ligger 36 til 45 pct. under de seneste 100 dages glidende gennemsnit.

I Portugal stiger det toneangivende PSI20-indeks med 2,0 pct., efter at landets præsident, Anibal Cavaco Silva, har slået fast, at han ikke vil udskrive nyvalg på trods af de sidste måneders politiske krise, der har budt på splittelse i regeringskoalitionen over den sparepolitik, der sikrer international hjælp.

Bredt funderet stiger aktierne fortsat på udmeldingerne fra den amerikanske centralbankchef, Ben Bernkanke, i sidste uge, hvor han lagde frygten for, at stimulussen til den amerikanske økonomi vil blive trukket hurtigt, i graven.

»Centralbanken var i stand til at berolige markederne, hvilket har ledt til stærke stigninger. Det ser ud til, at investorerne tager lidt en pause i dag. Regnskaberne fra Europa ser umiddelbart gode ud, men det er vigtigt at huske, at aktierne ikke er skambillige længere. De fleste aktiestigninger er kommet på grund af resultatforbedringer, så på et tidspunkt skal vi se yderligere forbedring for at fortsætte stigningerne,« siger Andreas Nigg, aktiechef hos Vontobel Asset Management, til Bloomberg News.

Storbanken UBS stiger med 3,6 pct. til 18,24 sfr. efter sine foreløbige tal for andet kvartal. De foreløbige tal viste nettooverskud på omkring 690 mio. sfr. (4,2 mia. kr.) Storbankens driftsoverskud før skat anslås at lande på lidt over 1 mia. sfr.

Samtidig fortæller UBS, at selskabet har indgået forlig med Federal Housing Finance Agency i en sag angående boliglån i USA mellem 2004 og 2007.

Også hollandske Philips stiger efter regnskabsaflæggelse. Aktien handles 3,7 pct. højere i 24,27 euro. I Philips' halvårsregnskab, der blev offentliggjort mandag morgen, kunne selskabet vise en omsætning på 5,65 mia. euro (42,1 mia. kr.), mens analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde regnet med en omsætning på 5,61 mia. euro (41,8 mia. kr.).

Det blev forvandlet til et overskud på driften, EBITA, der endte på 603 mio. euro, hvor der var ventet et plus på 550 mio. euro. På bundlinjen var regnskabet også bedre end estimeret. Her kunne Philips vise et overskud på 317 mio. euro - eller 70 mio. euro mere end ventet.

I Belgien har landets næststørste mobilselskab en frygtelig dag på børsen. Aktien styrter med ikke mindre end 29,2 pct. til 11,18 euro efter et regnskab, der var langt værre en ventet og indeholdt en nedjustering.

Mobistar har rapportet et fald i omsætningen i første halvår på 5,7 pct. og et fald i driftsresultatet, EBITDA, på hele 28 pct. Samtidig venter man for hele året et fald i omsætningen på op til 12 pct. og har annulleret alle dividendeplaner.

Nye roamingregler har ramt selskabet ganske hårdt, og samtidig har Mobistar forsøgt at genprise nogle af sine produkter. Flere banker har allerede bebudet, at estimaterne for Mobistar vil blive skåret markant.