Smutvej for Mærsk er nu åben

Den globale opvarmning betyder, at Nordvestpassagen er åben i nogle perioder og dermed kan spare tusinder af kilometer for skibsfarten.

Foto: Torben Christensen
Udsigten til at spare 9.300 km for skibe fra Kina til Europa er kommet et skridt nærmere, efter at nye billeder taget fra satellitter i rummet afslører, at Nordvestpassagen nu næsten er farbar for skibe.

Det er det amerikanske Nasas Earth Observatory, der har offentliggjort billederne, der viser, at der nu er smeltet så meget af isen i Antarktis, at det i øjeblikket er muligt at sejle nord om Canada.

I 1497 sendte den engelske kong Henry VII den italienske opdagelsesrejsende John Cabot af sted for at finde en rute fra Europa til Orienten, så skibene kunne slippe for den lange vej syd om Afrika. Den ekspedition var startskuddet til adskillige ekspeditioner i de efterfølgende århundreder, men der blev ikke fundet en farbar rute. Nu løser den globale opvarmning måske problemet.

Satellitbilleder fra den 22. august viser, at passagen, der ligger 800 kilometer nord for Polarcirklen og mindre end 1.930 kilometer fra Nordpolen, næsten er fri for is. Egentlig trafik med Mærsks containerskiber har dog lange udsigter, fordi passagen fortsat er lukket om vinteren. Derudover påpeger eksperter fra Nasas Earth Observatory, at ruten byder på betydelige udfordringer, som bedst tackles med en isbryder og en god forsikringspolice.

”På trods af udfordringerne, vil en åbning på lang sigt få global indflydelse på verdenshandlen og brug af naturressourcer,” skriver Nasas Earth Observatory.

Læs mere