Smedegaard går benhårdt efter lønsomhed

Et enkelt nøgletal i A. P. Møller-Mærsks regnskab vækker særlig opmærksomhed blandt investorerne.

Læs mere
Fold sammen
A. P. Møller-Mærsk har for første gang offentliggjort oplysninger om Return on Invested Capital (ROIC) - afkastet på den investerede kapital.

Det ses blandt investorer som et tegn på, at den øverste top på Esplanaden stiller endnu mere skarpt på kravet til de enkelte forretningsområder om at levere lønsomhed.

ROIC måler afkastet på den investerede kapital, altså groft sagt hvor meget et selskab tjener for hver krone, det har investeret. I første halvår, der bød på underskud, var det -0,3 pct., mens det i samme periode sidste år var 13,3 pct. I sig selv vidner tallet altså ikke om en positiv udvikling. Men selve det, at koncernchef Nils Smedegaard Andersen vælger at lægge tallet frem tolkes som et signal om, at Smedegaard vil bruge det som styringsværktøj internt i A. P. Møller-Mærsk.

Det betyder, at fokus primært er på lønsomheden, og det er guf for investorer. Den øgede fokus på afkast af investeringerne kan betyde, at et område som Maersk Line, der har svært ved at levere fornuftige afkast, ikke vil få tilført så mange investeringer fremover.

RB-Børsen