Smarason sælger ud af kriseramte FL Group

Den tidligere direktør i det kriseramte investeringsselskab sælger ud af sine aktier. Hannes Smarason har fået lidt over en halv milliard kroner for en portion aktier.

Den detroniserede topchef i det kriseramte islandske investeringsselskab FL Group sælger nu ud af sin beholdning af aktier. Hannes Smarason var storaktionær og administrerende direktør i FL Group indtil forleden, hvor han pludseligt blev afløst af Jon Sigurdsson.

Hannes Smarasons eget investeringsselskab Oddaflug, der er indregistreret i Holland, har solgt 421 millioner aktier til Fons, der er et investeringsselskab kontrolleret af Palmi Haraldsson. Aktiehandlen i FL Group er gennemført til 16,1 islandske kroner pr. aktie, og Hannes Smarason har dermed fået lidt over en halv milliard kroner for aktierne. Hannes Smarasons ejerandel er skrumpet til cirka 16 procent, og den vil falde yderligere i nær fremtid, fordi der er planlagt en stor kapitaludvidelse, der vil betyde udstedelse af et stort antal nye aktier.

Palmi Haraldsson er ikke en ukendt person, når det drejer sig om FL Group. Hans investeringsselskab Fons ejer nemlig Northern Travel Holding sammen med FL Group og et tredje selskab med navnet Sunds. Northern Travel Group ejer de underskudsplagede lavprisselskaber Sterling og Iceland Express.

"Too big to fail"
FL Group fik økonomisk åndenød i sidste uge efter massive kursfald i de aktier, som selskabet har investeret i for lånte midler. Med en gæld på over 16 milliarder kroner og kurstab på over tre milliarder kroner alene i fjerde kvartal måtte der ske noget. Kilder i Island siger til Business.dk, at FL Group var »too big to fail«, og derfor blev den storstilede redningsaktion søsat. Redningen består af en stor kapitaludvidelse på over fem milliarder kroner. De fleste af pengene gives til investeringsselskabet Baugur, der til gengæld flytter et antal ejendomme ind i FL Groups regnskab.

Næsten halvdelen af FL Groups gæld skulle betales tilbage i år og næste år, men i forbindelse med redningsaktionen er gælden lagt om, så cirka 60 procent af gælden forfalder næste år og i 2009.

Det har ikke været muligt at træffe Hannes Smarason.