Små selskaber i klemme på børsen

Børsens bænkevarmere er fanget i en ond spiral. De bliver ikke handlet, bruger millioner på børsomkostninger og kan ikke slippe ud igen.

Foto: Brian Bergmann. Der er langt fra top til bund for de 148 danske børsselskaber.
Læs mere
Fold sammen

Halvdelen af de 148 danske børsnoterede selskaber er uduelige at investere i. Så kontant er udmeldingen fra investeringsøkonom Peter Hansen fra Nordnet. Det skriver Børsen.

Problemet er, at aktierne i mange små og mellemstore selskaber stort set ikke bliver handlet. Og når der endelig bliver købt eller solgt aktier i børsens bænkevarmere, såsom Tivoli eller Viborg Håndboldklub, kan det derfor få kursen til at svinge uforholdsmæssigt meget.

Mange af de små virksomheder lider desuden under årlige børsomkostninger på mellem 5-10 mio. kroner om året. 1-2 mio. kroner, hvis de virkelig skærer ind til benet, vurderer Christian Lindholm, director i corporate finance i Danske Bank.

Kan ikke købe sig ud

Men selv om de 74 såkaldt »uduelige« selskaber på den måde hvert år spilder millionvis af kroner ved at være børsnoteret, kan de ikke uden videre vende om i ålerusen.

Det koster nemlig endnu mere for virksomhederne at blive afnoteret. Eksempelvis ville Tivoli på dagens marked skulle betale 1,8 milliarder kroner for at købe sine aktionærer ud.

»Når du først er kommet på børsen, bliver du på en træls måde låst fast. Du hænger der bare, uden at der sker noget, og uden, at det fører til en spændende fremtid. Og i dag er der ingen, der tager ansvar for at få dem afnoteret,« siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.

Eget ansvar

Han mener, at de stagnerede selskaber på den måde kommer til at stå i stampe. De hverken udvikler sig eller går konkurs og bliver derved uinteressante for investorer. Og når de i forvejen er langt fra indeksets populære top-20, bliver der endnu sjældnere budt op til aktiedans.

På trods af den uheldige situation, mener investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet dog, at de upopulære virksomheder på børsen selv har et ansvar.

»De små virksomheder opfører sig ikke som om, de selv har penge i det. Ledelserne er for dårlige og inkompetente, og de er slet ikke dygtige nok til at varetage ejernes interesser,« siger han.