Små kursudsving for aktierne

C20-indekset stiger 0,10 procent, mens C20 Cap-indekset går 0,13 procent frem.

Investorerne lader til at være tilbageholdende, og der skal måske en overraskelse i det tyske Ifo-indeks eller ECBs udmelding om bankernes tilbagebetaling af LTRO-lån til at ryste markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Aktiemarkederne i Europa er åbnet med små udsving fredag morgen, hvor der ikke lader til at være enighed om retningen. De fleste toneangivende indeks svinger omkring 0,1 procent i forhold til torsdag, mens Danmark er med i front.

Investorerne lader til at være tilbageholdende, og der skal måske en overraskelse i det tyske Ifo-indeks eller ECBs udmelding om bankernes tilbagebetaling af LTRO-lån til at ryste markedet.

Mærsk-aktierne er startet i toppen af C20 med stigninger på omkring 0,5 pct., så B-aktien nu ligger i 45.800 kr. Det lyseblå shipping- og oliekonglomerat har fået godt nyt fra Norge, hvor svenske Lundin Petroleum igen har gennemført en god boring i Johan Sverdrup-oliefeltet, som Maersk Oil også tager del i. Samtidig har tyske Hapag-Lloyd meldt ud, at det vil hæve containerraten på den vigtige Asien-Europa-rute med 750 dollar per tyvefodscontainer til marts. Der kan være brug for ratestigninger, da SCFI-indekset i denne uge faldt for første gang i 2013.

Vestas tager lidt revanche og stiger 0,3 pct. til 37,79 kr. oven på torsdagens fald på knap 4 pct. Vindmølleaktien har fredag fået løftet sit kursmål til 42 kr. fra 35 kr. af banken HSBC.

Derudover starter også Tryg og Carlsberg nær toppen af C20-indekset, men det kræver også kun stigninger på henholdsvis 0,4 og 0,3 pct. at nå derop, da udsvingene generelt er meget lave.

Novo Nordisk, der tidligere på ugen krydsede kurs 1000 for første gang, åbner fredagen fladt i kurs 1007 og er dermed også med til at holde indekset tæt på nulpunktet.

Banksektoren kan igen fredag løbe med noget af opmærksomheden, efter at Nationalbankens renteløft i går gav pæne kursstigninger til Danske Bank og Sydbank. Ved 12-tiden fortæller Den Europæiske Centralbank (ECB) om de europæiske bankers planlagte første tilbagebetaling af de langsigtede LTRO-lån til. Forventningerne lyder ifølge Nordea på en tilbagebetaling på mellem 100 og 350 mia. euro., og tallet vil blive læst som en indikation af bankernes styrke. Indtil videre ligger Danske Bank 0,2 pct. lavere, mens Nordea og Jyske Bank begge stiger 0,1 pct.

SAS falder tilbage efter torsdagens vilde stigning på 19,6 pct. til 12,80 kr. Ifølge den norske avis Aftenposten går det trægt med salget af datterselskabet Widerøe, som ellers var udset til at sikre en stor del af SAS' restrukturering.

Biotekselskabet Bioporto er igen i fokus, efter at en gruppe aktionærer har bedt selskabet om at indkalde til ekstraordinær generalforsamling for at holde valg til bestyrelsen. Bioporto var i slutningen af 2012 igennem en rodet kapitaludvidelse, og sidste uge faldt aktien 19 pct. på en dag, da tyske Siemens afbrød sit salgsarbejde på vegne af Bioporto. Aktien åbner 2,2 pc.t højere i kurs 4,18.

SSBV-Rovsing har løftet sløret for en række finansielle mål for de kommende regnskabsår, og skal desuden gennemføre en fuldt garanteret kapitaludvidelse, der indbringer et bruttoprovenu på 26,1 mio. kr. Rovsing-aktien falder 2,2 pct. til 0,45 kr.

Fredagen byder også på regnskab fra nordjyske RTX, der fremlægger tal for første kvartal af sit regnskabsår 2012/2013. Selskabet holder desuden generalforsamling.