Slinger i valsen i Daniscos sukkersalg

De tyske konkurrencemyndigheder udsætter afgørelsen i handlen mellem Danisco og Nordzucker. Det er dårligt nyt, lyder det fra en analytiker, mens Danisco forsøger at nedtone udsættelsen.

Foto: Scanpix. Danisco har i høj grad brug for salget af sukkerdivisionen for at skærpe virksomhedens profil, og falder den 5,6 milliarder kroner store aftale til jorden vil det være et nederlag af dimensioner for topchef Tom Knutzen.
Læs mere
Fold sammen
Mon ikke de holder vejret hos Danisco? De tyske konkurrencemyndigheder, Bundesamtkartel, udsatte i går afgørelsen i sagen om Daniscos salg af sukkerdivisionen til tyske Nordzucker, og skubbede atter til usikkerheden om, hvorvidt salget bliver realiseret.

Danisco har i høj grad brug for salget af sukkerdivisionen for at skærpe virksomhedens profil, og falder den 5,6 milliarder kroner store aftale til jorden, vil det være et nederlag af dimensioner for topchef Tom Knutzen.

Men afgørelsen, der var ventet når som helst, har nu frist den 20. februar, og Danisco-investorerne må altså ruste sig med tålmodighed. Fra de tyske konkurrencemyndigheder lyder forklaringen, at forlængelsen alene skyldes sagens kompleksitet. Og både Danisco og Nordzucker nedtoner vigtigheden af den ny deadline.

"Det er negativt"
”Danisco forventer fortsat, at handlen afsluttes i begyndelsen af 2009,” lød det tirsdag i en pressemeddelelse fra selskabet, der derudover ikke havde kommentarer til udsættelsen, og fra Nordzucker betegner man dialogen med myndighederne som "konstruktiv".

Men det er og bliver skidt nyt, fastslår Holger Smitt, analytiker i Gudme Raaschou.

”Tidsmæssigt er det stadig inden for Daniscos tidligere udmeldinger, der lyder på en afgørelse i første kvartal, men uanset, hvordan du vender og drejer det, er der tale om en udsættelse, og det er isoleret set negativt.”

Dårlige minder fra GN
Når udsættelsen fra de tyske konkurrencemyndigheder får så stor opmærksomhed, hænger det sammen med at selvsamme myndigheder tidligere har sat en kæp i hjulet for en dansk virksomhed. I april 2006 besluttede de tyske myndigheder således at forbyde en transaktion på 15,5 milliarder kroner mellem GN Store Nord og Phonak.

Phonak var ellers var klar til at købe Resound-divisionen fra GN, men med de tyske myndigheders "nein", faldt handlen til jorden.

Så galt bør det dog ikke gå i tilfældet med Dansico Sugar, mener Gudme Raascou-analytikeren.

”Jeg har svært ved at se at myndighederne fuldstændig skulle forbyde et salg, men det kan da godt være det bliver med betingelser,” siger Holger Smitt, der ikke desto mindre tager udsættelsen meget alvorligt.

”De tyske myndigheder har sat noget under lup, og vi kan kun gisne om, hvad det er,” siger Holger Smitt. Han peger på Daniscos tyske sukkerfabrik i Anklam som en mulighed for, hvad det er der opholder konkurrencemyndighederne.

Her producerede Danisco Sugar ifølge det skæve årsregnskab for 2007/08 cirka 115.000 tons sukker, svarende til 12 procent af Daniscos samlede sukkerslag, og der er altså tale om en betydelig tilføjelse til Nordzuckers forretning.