Skyggerne fra Syrien sender aktiemarkedet ned

De europæiske aktier falder for tredje dag i træk på frygt for, at en eskalering af konflikten i Syrien kan sende olieprisen markant op. Det vil ramme udviklede og nye markeder hårdt i en tid, hvor det økonomiske opsving er skrøbeligt.

Læs mere
Fold sammen

Det brede Europe Stoxx 600-indeks falder 0,7 pct. og falder dermed for tredje dag i streg. Dermed er indekset sendt tilbage til niveauet fra midt i juni. Onsdag er en udpræget skidt dag, hvor 501 ud af indeksets 600 medlemmer falder. I England dykker FTSE100 med 0,6 pct. mens franske CAC40 og tyske DAX falder 0,4 og 1,1 pct.

- Det store tema omkring Syrien, og også Egypten, er en potentiel skarp stigning i oliepriserne og hvordan det kan blive et endnu større problem i nye markeder og senere i Vesten. Korrektionen vil dog skabe købsmuligheder for dem, der stadig leder efter attraktive indgange i markedet, siger Norman Villamin fra Coutts & Co til Bloomberg News.

Efter flere års borgerkrig i Syrien, hvor verdenssamfundet har stået på sidelinjen, har en mistanke om brug af giftgas fra landets leder Assad bragt en international intervention tættere på. En interventions frygtes dog at kunne skabe uro ikke bare i forhold til andre lande i regionen med også mellem Syriens allierede Rusland og Vesten.

Værst i Europa farer engelske Polymetal International, der falder 7,4 pct. til 686,50 pence. Aktien styrtede allerede tirsdag i lyset af dårlige anbefalinger fra analytikere. Onsdag har selskabet så fremlagt et regnskab, der bestemt ikke har ændret på stemningen.

Polymetal International, der gør sig i guld og sølv, fik et tab i første halvår på 255 mio. dollar mod et overskud i samme periode sidste år på 157 mio. dollar. Det var hårdt ramt af en nedskrivning på 305 mio. dollar på faldende guldpriser.

Polymetal er siden fredag faldet med 15,2 pct. fra 809,50 pence.

Alle sektorer i Eruope Stoxx 600-indekset falder onsdag, hvor automobilindustrien er hårdest ramt. Peugeot, Renault, Volkswagen og Porsche dykker alle med 3-5 pct.

I det lille felt af selskaber, der stiger i Europe Stoxx 600 onsdag ligger norske Seadrill, der som A.P. Møller - Mærsk-divisionen Maersk Drilling ejer og opererer borerigge.

Seadrill fik i kvartalet en omsætning på 1268 mio. dollar, en vækst på 13 pct. fra samme kvartal året før, og landede et driftsresultat, EBIT, på 507 mio. dollar - det bedste nogensinde. Til sammenligning var der ventet en marginalt højere omsætning på 1139 mio. dollar og et driftsresultat på 460 mio. dollar ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for norske TDN Finans.

På bundlinjen fik Seadrill et overskud på 1750 mio. dollar før skat, takket være et stort overskud på frasalget af "tender"-rigge i Malaysia. Det bidrog med 1256 mio. dollar til overskuddet i kvartalet.

- De fundamentale udsigter for offshore boreindustrien er fortsat positive. Trenden over de seneste år, hvor de store olieselskaber har fokuseret deres efterforskningsinvesteringer på dybtvandsområder, fortsætter sandsynligvis. Samtidig viser olie- og gasselskaber fortsat præference for nyere, mere avancerede rigge, skriver Seadrill blandt andet i regnskabet.