Skygge fra USA sænker Europas aktier

Europa har nok at slås med inden for egen grænser, men mandag kom så endnu et usikkerhedsmoment fra den anden side af Atlanten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Europa har Spaniens nye premierminister Mariano Rajoy advaret om hårde tider forude. Meldinger om, at de amerikanske politikere ikke kan blive enige om den store spareplan, der skal sænke landets høje gæld, har fået den sidste rest af risikolyst til at fordufte.

Den fornyede usikkerhed sender aktierne retur. Det paneuropæiske Euro Stoxx 50 falder 2,5 pct. mens engelske FTSE 100 og franske CAC40 dykker med 1,9 og 2,6 pct. I Tyskland har DAX-indekset for alvor flyttet sig under det tekniske niveau 6000 med et fald på 2,5 pct. til indeks 5653,3.

- Det sender yderligere usikkerhed i markedet, at den amerikanske tværpolitiske superkomité har fejlet i opgaven med at finde 1200 mia. dollar i besparelser. Når man samtidig husker på, at grunden til den sidste nedjustering af USA var manglende politisk evne til at beslutte noget som helst omkring den stigende gældsbyrde, vil det være logisk at forvente yderligere nedjusteringer, siger handler hos London Capital Spreads Jonathan Sudaria til Bloomberg News.

Det mest faldende sektorer i Europa Stoxx 600 er råvareaktierne og bilindustrien, men aktierne lider over en bred front. 584 af det 600 medlemmer af indekset oplever faldende aktiekurser.

Værst farer KBC Group, der falder omkring 10 pct. efter meldinger om problemer med at skaffe funding samt endnu et nedbrud i Belgiens efterhånden langstrakte forsøg på at få en regering. Samtidig er der frygt for en nedsmeltning i Østeuropa, hvor KBC har store interesser, hvis de europæiske banker begynder at hive likviditet hjem.

Bedst går det i Europa for portugisiske Banco Comercial Portugues efter spekulation om, at bankens største aktionær, angolanske Sonangol, overvejer at øge sin ejerandel. Det sender aktien op med omkring 12 pct.