Skuffende NKT-regnskab lugter af kursklø

Forventningerne var store til NKT, hvor analytikerne havde regnet med en opjustering. Men den udebliver - og både omsætning og indtjening er lavere end analytikernes estimater. (Opdateret 8:45)

Thomas Hofman-Bang, NKT Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NKT Holding fastholder forventningerne til 2010, som fortsat lyder på en omsætningsvækst på 6-10 pct. og en indtjening på EBITDA-niveau på 1 mia. kr. før omkostninger til strukturelle initiativer på 75 mio. kr.

"Forudsætningerne baseres på forventningen om et stærkere resultat i Nilfisk-Advance end oprindeligt forventet, der dog opvejes af en nedgang i forventningen til resultatet i NKT Cables," forklares det i regnskabet.

Regnskabet fra NKT var ikke den store fornøjelse for selskabets aktionærer.

Et kig på RB-Børsens på forhånd indsamlede estimater viser, at selskabet skuffer på samtlige parametre. Omsætningen for årets første halvår blev på 6697 mio. kr, mens der ifølge RB-Børsens estimat var ventet et resultat på 6820 mio. Driftsresultatet endte på 280 mio. kr., hvor der var ventet 351 mio. kr., mens nettoresultatet landede på 162 mio. kr. mod forventet 195 mio. kr.

Indkøringsvanskeligheder på NKT Cables' nye fabrik i Køln er skyld i, at NKT Holding ikke kan opjustere forventningerne til 2010 i halvårsregnskabet. Det siger administrerende direktør Thomas Hofman-Bang.

- Vi kan ikke opjustere, fordi det har været ligeså kompliceret, som man kunne forvente at bygge en fabrik i Køln og producere store komplekse projekter. Derfor får vi brug for de risikoreservationer - og lidt til - som er relateret til de konkrete projekter. Hvis de projekter var kørt, som de ville gøre normalt, så ville jeg ikke have haft problemer med at opjustere i dag. Det er bare så komplekst, og samtlige processer driller. Kablerne kommer ud, men de kommer ud langsommere end normalt, siger Thomas Hofman-Bang til RB-Børsen.

Problemerne er relateret til de to større projekter, som aktuelt kører på fabrikken, fortæller han videre. Og det er både ineffektivitet, dobbeltomkostninger og forsinkelser med kontraktmæssige konsekvenser, der rammer indtjeningsforventningerne, som med topchefens egne ord "ikke ser særlig kønt ud".

Med de fastholdte forventninger venter NKT fortsat en omsætningsvækst på 6-10 pct. samt en indtjening på EBITDA-niveau på 1 mia. kr. før omkostninger til strukturelle initiativer på 75 mio. kr.

Og det vil givet skuffe markedet, idet analytikerne havde sat næsen op efter en opjustering. Det mener direktøren dog ikke er helt fair. Han mener ikke, at markedet har forståelse for, hvor vanskeligt det er at starte en ny fabrik op og gennemføre store projekter.

- Det finansielle marked forstår ikke den kompleksitet, der er i det her. Derfor så tror de, at det bare er "plug and play". Det er sådan nogle ting her ikke, siger Thomas Hofman-Bang. Den nye fabrik i Køln startede produktion i år.

(RB-Børsen)