Skuffelse over oliemastodonters møde: Olien flyder og prisen dykker

Saudi-Arabien og Rusland fastfryser - men fastholder - en tårnhøj produktion af olie. Investorerne reagerer med skuffelse og sender atter olieprisen i kurs mod de 30 dollars.

Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens to største olieproducenter er tirsdag blevet enige om at fastholde deres nuværende produktion af olie.

Olieministrene fra Saudi-Arabien og Rusland mødtes tirsdag i Doha i Qatar for at diskutere muligheden for at sænke produktionen på et tidspunkt, hvor verden synes at drukne i olie.

Og på et pressemøde har den saudiske olieminister, Ali al-Naimi, meddelt, at han sammen med sin russiske kollega, Alexander Novak, er blevet enige om at fastfryse produktionen af olie på det niveau, man var på i januar.

På forhånd havde investorerne sat næsen op efter, at de to lande ville blive enige om at sænke produktionen, og prisen på Brent-olie faldt med fire procent i minutterne efter, at aftalen blev offentliggjort, men har nu stabiliseret sig omkring et fald på tre procent og har derfor kurs mod de 30 dollars ifølge Bloomberg.

»Aftalen mellem Rusland og Saudi-Arabien er ikke god nok,og oliemarkedet havde sat næsen op efter mere,« vurderer Danske Banks senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen over for Ritzau Finans.

Michael Poulsen, der er olierisiko-analytiker hos Global Risk Management, siger til Bloomberg, at aftalen ikke indebærer de store ændringer.

»Vi har ikke fået en reduktion i produktionen, man fastfryser niveauet fra januar, hvor man producerede så meget som muligt. Så alle vil fortsætte med at producere så meget, de kan i en overskuelig fremtid,« siger han til Bloomberg.

»Reelt er man blevet enige om at fortsætte med at producere olie med maksimum kapacitet,« tilføjer han.

Dermed synes den aktuelle olieknibe langt fra overstået. OPEC, sammenslutningen af olieproducerende lande, synes at have udspillet sin rolle i forsøget på at overtale medlemmerne til at skrue ned for produktionen på et tidspunkt, hvor den globale efterspørgsel er lav.

Regnestykket er blevet yderligere komplicerede af, at Iran tilbage i januar fik løftet en række internationale sanktioner, der vanskeliggjorde øvelsen med at afsætte olien, og præstestyret har skruet helt op for hanerne og har øget sin produktion til 2,9 millioner tønder om dagen.

Det fik allerede i sidste uge Det Internationale Energiagentur (IEA) til at advare om, at olieprisen kunne falde yderligere. For mens Iran altså hævede sin produktion, kopierede man den øvelse i både Irak og Saudi-Arabien, og samlet set  hævede de tre lande produktionen med 200.000 tusinde tønder olie i januar. Rusland, der ikke er en del af OPEC, producerede i januar 10,9 milioner tønder olie om dagen i januar måned.

IEA estimerer, at produktionen fra OPECs 13 medlemslande en enkelt dag kravlede op på 32,63 millioner tønder olie, hvilket gennemsnitligt er 900.000 tønder mere om dagen, end den globale efterspørgsel dagligt ventes at være i 2016.

Aftalen er dog ikke nødvendigvis kun af det onde. Flere analytikere havde på forhånd holdt fast, at man gjorde bedst i at lade markedet regulere sig selv uden politisk indgriben.

En af dem er chefstrateg hos Carnegie Investment, Henrik Drusebjerg, der på Twitter står fast på, at aftalen er »ok« for økonomien.

Skuffelsen har allerede forplantet sig på markederne. Herhjemme er A.P Møller-Mærsk nede med 2,8 procent, mens C20 Cap-indekset samlet står til et fald på knap en procent efter at være startet dagen i plus.