Skrækmåned for aktier truer forude

Frygten for at tabe penge sidder dybt i enhver aktieejer. Oktober har før sendt kurserne ned med rasende fart.

Oktober er måneden, hvor bladene falder af træerne, temperaturen dykker, og dagene bliver kortere. Men det er også måneden, hvor aktierne ofte har det med at gå amok og tage nogle meget dramatiske dyk. Derfor er oktober årets skrækmåned på aktiemarkedet, hvor investorer får nervøse trækninger.

Oktober har lagt ryg til flere store børskrak. Den sorte torsdag den 24. oktober 1929 lærer de fleste om i skolernes historietimer. Men også i 1987 var det i oktober, at et af de største kursfald nogensinde udspillede sig. Den 19. oktober for 20 år siden drønede de amerikanske aktier ned med 22,6 procent på én eneste dag. Ti år sendere – i oktober 1997 – var den gal igen. »Mini-krak,« blev nedturen kaldt for den gang. Det store spørgsmål er så, om vi nu står over for et nyt »oktoberkrak« i 2007.

»Flere forudsætninger for et krak er til stede,« siger senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank. Men om der kommer et krak eller ej, er umuligt at forudse, understreger Jacob Pedersen, og hvis han endelig skulle komme med et bud, hælder han mest af alt til at sige »nej – der kommer ikke et krak i år«.

Analytiker: Begrænset risiko
»Vi ser kun en begrænset risiko for et oktoberkrak. Den globale økonomi er for robust, og vi vurderer stadig, at de langsigtede konsekvenser af den aktuelle finansuro bliver mindre, end mange frygter. Virksomhedernes indtjening ser også ud til at fortsætte med at vokse, og det har været en væsentlig drivkraft bag de seneste års kursstigninger,« siger Jacob Pedersen.

Alligevel peger han på, at flere forudsætninger for et krak er til stede: Boligmarkedet er under pres i USA, og det kan sænke forbruget. USA har kæmpe underskud på sin betalingsbalance og en nedbringelse kræver en opbremsning i forbruget og dermed importen, der vil dæmpe væksttempoet.

»Mange aktieindeks verden over er også tæt på rekordniveauer. Kun de seneste få måneders turbulens har sendt kurserne ned fra all time high. Således ligger MSCI – verdensindekset – kun 3,7 pct. under rekorden fra juli i år,« siger Jacob Pedersen.

Han peger også på finanskrisen og den lavere risikovillighed, som noget, der har potentiale til at trække verdensøkonomien ned i tempo.

Så et krak kan ikke udelukkes, men rent faktisk er oktober meget bedre end sit dårlige rygte. Siden introduktionen af C20- og KFX-indekset i 1989 har kurserne således ti gange ud af 17 mulige resulteret i et plus på over én pct. Kun i fire ud af de 17 mulige måneder er aktierne faldet med over én procent i oktober.