Skotsk ølhund tørster efter dansk kapital

Det skotske mikrobryggeri BrewDog, som finansierer sin voksende internationale forretning gennem crowdfunding, prøver nu at få danske ølentusiaster til at skyde penge i foretagendet.

Det skotske mikrobryggeri BrewDog har blandt andet bar i Sao Paulo i Brasilien  Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIAO MOREIRA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil du gerne være medejer af et bryggeri, men synes du, at det er kedeligt at investere i Carlsbergs-aktier? Så er der nu en ny utraditionel investeringsmulighed for ølentusiaster med en lille spekulant i ølmaven. Det skotske mikrobryggeri Brew tilbuder således nu aktie-crowfunding til danskere.

BrewDog blev etableret i Aberdeen i 2007 af James Watt og Martin Dickie - samt en hund -  som var trætte af den karakterløse industriøl, der blev serveret i England. De ville selv skabe de øl, de havde lyst til at drikke, og så etablerede de mikrobryggeriet BrewDog, som i dag eksporterer håndlavede øl til 55 lande verden over.

Siden lanceringen har BrewDog oplevet en årlig vækstrate på næsten 170 pct., og virksomheden åbner løbende nye barer. BrewDog har indtil videre 39 barer rundt om i verden, og successen har kun været mulig på grund af BrewDogs base af passionerede aktionærer, de såkaldte »Equity Punks«.

BrewDog finansierer sin vækst gennem aktie-crowdfunding, og har siden april i år udbudt aktier for at rejse op mod 25 mio. pund, svarende til godt 250 mio. danske kr. For to uger siden bekræftede James Watt ifølge The Telegraph, at der nu var tegnet aktier for 13 mio. pund blandt 40.000 investorer.

Stifterne selv vurderer, at BrewDog er 305 mio. pund eller 3,2 milliarder kr. værd. Det stiller flere analytikere spørgsmålstegn ved. Med en pris for de nye BrewDog-aktier på 47,5 pund stykket, svarer det til en pris pr. aktie på 115 gange indtjeningen, hvilket er fem gange højere, end hvad aktier i Carlsberg og Heineken handles til.

BrewDog fortæller i sit prospekt, at omsætningen siden 2007 er vokset støt og roligt fra 140.000 pund til næsten 30 mio. pund i 2014, hvor driftsresultatet nærmede sig de fire mio. pund. Bryggerivirksomheden fortæller imidlertid ikke noget om de fremtidige indtjeningsforventninger.

Det ikke muligt at opgøre markedsværdien på baggrund af officielle aktiekurser, eftersom BrewDogs aktier ikke kan handles på en autoriseret handelsplatform. Aktierne kan kun handles på virksomhedens egen aktiehandelsplatform og kun én gang om året, hvilket skaber stor usikkerhed om værdien af ens investering..

Der er til gengæld garanteret et flydende afkast ved at skyde penge i BrewDog. Bryggeriet giver således sine medejere rabatter ved køb af øl i DogBrew-barerne og i netforretningen, ligesom man kan få en gratis øl på en BrewDog-bar på sin fødselsdag, deltage i festlige generalforsamlinger, ølklub og forskellige events.