Skønmaleri om økonomisk opsving

AktieUgebrevet anser fortsat fremgangen for aktier for uholdbar. Det er aldrig til at vide, hvor stor boblen får lov til at vokse sig, før den bliver punkteret.

Fremgangen for aktierne bygger blandt andet på forhåbninger om, at USAs økonomi er i bedring, men de positive nyheder bør tages med forbehold, mener AktieUgebrevet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Stan Honda/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankerne kan låne ekstremt billig likviditet i nationalbankerne, og så længe der ikke er udsigt til stigende inflation – og højere korte renter – vil der være brændsel til at holde aktierne oppe.

Blandt bankøkonomer er det nu næmest en realitet, at recessionen i den vestlige verden er slut, og at vi bevæger os mod solid økonomisk vækst i 2010. Senest er der kommet data for USAs økonomi, som overraskede positivt med en BNP-vækst i 3. kvartal på 3,5 procent.

Samtidig havde aktiemarkedet i oktober forventet et minus på 175.000 arbejdspladser i amerikansk erhvervsliv. At tallet i forrige uge lød på 190.000 kom dog stadig som en positiv overraskelse.

Endelig er der de seneste uger kommet bekræftende udmeldinger fra den amerikanske præsident og G20-landene om, at man vil fortsætte med at stimulere den økonomiske vækst med offentlige hjælpepakker.

Skønmaleri af økonomien

Alt i alt bliver det opfattet positivt og som et tegn på, at den globale økonomi nu er på rette vej. Denne gang går vi bag om tallene, som fortæller en lidt mere nuanceret historie: Grundlæggende tyder meget nemlig på, at meldingen om, at recessionen nu er afsluttet, mest er baseret på statistiske finurligheder, numerisk teknik og skønmalerier af den underliggende økonomiske udvikling.

De seneste beskæftigelsesdata fra USA fra den månedlige husholdningssurvey viser, at antallet af arbejdsløse faktisk steg med 558.000 i oktober til 15,7 mio. personer. Uden at statistisk sæsonkorrigere tallet, ville stigningen i antal arbejdsløse være 641.000 alene i oktober. Den samlede arbejdsløshedsprocent (baseret på det brede U6 mål, som også omfatter beskæftigede som tvinges til deltid) er rekordhøje 17,5 procent – mod den officielle arbejdsløshed på 10,2 procent. Medtages de antal personer, som den seneste måned er droppet ud af den officielle arbejdsstyrke, er arbejdsløshedskøen øget med 817.000 i oktober – mod 1.021.000 i september.

Væksten er usund

Men hvordan forklares vækst i BNP i 3. kvartal på 3,5 procent så? Fakta er, at det meste af denne vækst kommer fra øgede offentlige udgifter og stimulanspakker. Og altså ikke at en sund og varig vækst i den private del af økonomien.

Knap halvdelen af væksten i 3. kvartal kommer fra den offentlige hjælp til privates indkøb af nye biler, det såkaldte ”cash for clunkers” program. En halv procent kommer fra boliginvesteringer baseret på skatterabatter til huskøbere. Forbedringen af det amerikanske boligmarked er derfor også baseret på kunstige offentlige stimulanser.

Endelig blev BNP-væksten løftet knap én procent af langsommere lagerreduktioner i erhvervslivet – efter at virksomhederne bremsede dramatisk op i produktionen i starten af året.

Forbrugerne spænder livremmen ind

Bundlinjen er, at forbrugerne fortsat spænder livremmen ind, fordi de kan se arbejdsløshedskøen blive længere og længere, og lønningerne stort set ikke stiger.

Nye data viser, at de samlede forbrugslån i USA faldt hele 14,8 mia. dollar i september – langt mere end analytikerne havde ventet på minus 10 mia. dollar. Faldet har nu varet i otte måneder, den længste sammenhængende periode siden starten på denne dataserie i 1943.

Vores bundlinje er altså, at likviditetsboblen meget vel en tid endnu kan understøtte aktierne og føre dem endnu længere op. Vi bemærker dog, at det danske aktiemarked er steget langt mere end de fleste andre vestlige aktiemarkeder. Derfor bør man for tiden enten være meget tilbageholdende eller meget selektiv i sit aktievalg.

De gode aktiehistorier

Vi ser to muligheder: Enten at spille med på de største cykliske kvalitetsaktier som FLSmidth, NKT, DSV og D/S Norden, da det er aktier, man kan komme hurtigt ud af på grund af høj likviditet. Eller også gå efter unikke aktiehistorier, som står foran et nyhedsflow, som vil vægte tungere end en generel tilbagegang på aktiemarkederne. Her er mulighederne blandt andet Greentech og Capinordic (som vi har i Spekulationsporteføljen), samt andre historier som Søndagsavisen, Novozymes og A.P. Møller – Mærsk.

AktieUgebrevet leverer uafhængige analyser til private investorer. Følg med når vi køber og sælger i vores to porteføljer – prøv et 4 ugers prøveabonnement.

Du kan også få vores aktieskolebog Tjen en million på aktier tilsendt med posten.

Læs mere på AktieUgebrevet.dk