Skidt USA-åbning efter accelererende inflation

De amerikanske aktiemarkeder åbner med betydelige fald, efter at de amerikanske forbrugerpriser overraskede negativt.

Den amerikanske storbank Citigroup faldt, efter at selskabet sikrede sine SIV'er, hvilket belaster Citigroups kreditvurdering.

Det amerikanske Dow Jones Industrial Average indeks åbner 0,9 pct. lavere i 13.402. Det teknologitunge Nasdaq-indeks falder 0,8 pct. til 2647.

De amerikanske forbrugerpriser viste en accelererende stigning i november, idet kerneforbrugerpriserne steg 0,3 pct. efter en fremgang på 0,2 pct. i oktober. Analytikerne havde ventet en stigning på 0,2 pct. Dollaren blev styrket yderligere efter opgørelsen, som trækker renterne op og presser aktierne ned.

Høje forbrugerprisstigninger besværliggør den amerikanske centralbanks muligheder for at hjælpe økonomien med rentesænkninger.

Citigroup falder 1,8 pct. til 30,5 dollar. Vikram Pandit, som i tirsdags blev udnævnt til koncerndirektør, har valgt at stille sikkerhed for bankens 7 såkaldte SIV'er for i alt 49 mia. dollar. Citigroup påtager sig dermed ansvaret for fondene, som bliver inddraget i storbankens regnskabsbøger. Det gør Citigroup for at sikre sig imod at SIV'erne bliver tvunget ud i brandsalg af aktiver såsom subprimeudlån.

Med inddragelsen forsøger Citigroup at beskytte SIV'ernes kreditvurdering, og derved give dem tid til at sælge aktiverne. Optagelsen af de 7 SIV'er vil øge Citigroups gældsposter markant, og det har fået kreditvurderingsselskaberne Moody's og Standard & Poor's til at nedrevidere Citigroups langsigtede kreditvurdering og bankens "Bank Financial Strength"-vurdering.

RB-Børsen