Skepsis på børsen efter plan mod lånekrisen

Aktierne på Wall Street dykkede igen, da den første begejstring for indgrebet mod subprimekrisen havde lagt sig.

Der var lagt op til røde tal fra begyndelsen af dagens handel, blandt andet fordi et vigtigt erhvervsbarometer kun lige akkurat holdt sig i positivt terræn – udsigten til en hård landing for amerikansk økonomi er dermed fortsat til stede. Mange investorer hølder imidlertid til den antagelse, at centralbanken 11. december vil sænke renten med yderligere et kvart eller et halvt procentpoint.

Da USAs finansminister Henry Paulson rykkede ud med nogle få bemærkninger om en redningsplan for den del af det kriseramte subprime lånemarked, som vurderes at være relativt sundt, fik aktierne en smule luft under vingerne. Men det holdt ikke længe: Finansaktier og andre papirer med relationer til det tyngede amerikanske boligmarked trak indeksene i minus.

Blandt dagens tabere var også bilfabrikken General Motors, som tabte markedsværdi på nyheden om svage salgstal i november.

Dow Jones indekset faldt knap en halv procent, S&P lukkede 0,6 procent nede, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset smed knap én procent. De danske aktiers eliteindeks lukkede mandag godt én procent højere end fredag.