Skat på aktieindkomster stiger

Når selskabsskatten sættes ned, så stiger skatten på aktieindkomster, for ellers får hovedaktionærer en stor økonomisk gevinst.

Med regeringens vækstpakke sænkes selskabsskatten - til gengæld stiger aktieskatten ét procentpoint for indtægter over 43.800 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatten på aktieindkomster, altså kursgevinster og udbytter over 48.300 kroner årligt, stiger med et procentpoint fra 42 til 43, mens skatten på selskaber sænkes fra 25 til 22 procent. Det fremgår af regeringens vækstplan.

Stigningen i aktiebeskatningen skyldes, at hovedaktionærer, der arbejder i sit eget firma, ellers vil få en økonomisk gevinst ved at få løn udbetalt som aktieudbytte.

I dag er det sådan, at summen af selskabsskatten på 25 procent og skatten på aktieindkomst nogenlunde svarer til de 56,1 procent, som er skatten på al indkomst over 389.900 kroner.

Har en hovedaktionær en indkomst i et selskab på 100 kroner, skal der således først betales 25 procent i selskabsskat af de først 100 kroner og derefter 42 procent af de resterende 75 kroner, hvilket bliver 56,5 procent.

Men sættes selskabsskatten så ned til 22 procent, så vil den øverste marginalskat for hovedaktionærer kommer ned på 54,8 procent, sådan at de får en gevinst ved at reducere direktørlønnen og i stedet trække penge ud af firmaet som aktieudbytte.

Også tidligere når selskabsskatten er blevet sænket, har man valgt at øget aktionærskatten.Aktieindkomst under 48.300 kroner beskattes i dag med 27 procent, mens aktieindkomst over denne grænse beskattes med 42 procent. De 48.300 kroner gælder for enlige, mens grænsen er den dobbelte for ægtefæller.