”Skal jeg skrive en check?” - de blev solgt i 2007

Mergermarket har for Business.dk fundet frem til de største danske virksomheder, der i 2007 fik nye ejere. Kapitalfondene stod bag tre af de fem største handler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag bragte Business.dk historien om de største opkøb i året der gik, hvor det var danske virksomheder, der overtog ejerskabet af en udenlandsk konkurrent.

I dag er turen kommet til de handler, hvor det er danske virksomheder, der har fået nye ejere.

Årets største handel på den liste er faktisk et dansk/tysk salg, da både den danske stat og den tyske stat sad på ejerskabet af rederiet Scandlines. En afsindigt lang salgsproces, hvor ejerne i den grad havde svært ved at blive enige om betingelserne for et salg, blev dog afsluttet i 2007, da et konsortium bestående af tysk private equity kapital, et tysk rederi og den engelske kapitalfond 3i slog til og smed mere end 8 milliarder kroner på bordet for aktierne i det lønsomme rederi.

Årets næststørste danske salg står der Codan på, da den danske forsikringskoncern har udviklet sig fra at være en grim ælling under engelsk ejerskab til at være et attraktivt aktiv. I 2007 besluttede den kontrollerende aktionær engelske Royal & Sun Alliance (RSA), at sætte sig på det fulde ejerskab. Hidtil havde englænderne ejet de 72 procent, mens resten af aktierne var i fri handel på fondsbørsen. RSA tilbød at købe Codan af børsen, aktionærerne takkede ”ja tak” til tilbuddet, og nu er der ro om ejerskabet og Codan skal ikke længere bruge tid og kræfter på at udarbejde kvartalsrapporter.

Kapitalfonden EQT, der har den svenske Wallenberg-familie som hovedinvestor og en række danske topdirektører som medinvestorer, gav i 2007 familien Harboe et tilbud, de ikke kunne afslå. Efter sigende har ejerfamilien, der sad på godt 60 pct. af aktierne, sammen med den anden ejer Novo Nordisk fået mere end 7 milliarder kroner for at slippe ejerskabet i Dako, der er en af de førende producenter af reagenser og antistoffer til diagnosticering af kræftsygdomme. Ejerne havde ellers i flere år håbet på en børsnotering, men en række faktorer gjorde det til en ufarbar vej, hvorfor EQT slog til og sikrede sig ejerskabet.

Årets fjerdestørste danske salg var fra én kapitalfond til en anden. Christian Frigast og Axcel ejede sammen med Kirkbi - der er Lego-familiens pengetank - FIH og Carlisle Group tagpapproducenten Icopal. Efter sigende har det været noget af en udfordring for ejerne at få sat skub i den lønsomme vækst, hvorfor salget har trukket ud. Men i juni kom den Bahrain-baserede kapitalfond Investcorp til Danmark og tilbød mere end 6 milliarder kroner for Herlev-virksomheden. De nye ejere betalte en høj pris, hvis man kigger på salgssummen i forhold til nøgletallene, men de mange års ejerskab gør alligevel investeringen for Axcel og co. til middelmådig, fordi de har skullet bruge så mange år på at sikre en tilpas stærk indtjening.

På femtepladsen finder vi den islandske detail- og ejendomsinvestor Baugur Group, hvis ejendomsselskab Stodir i sommers sendte et købstilbud til aktionærerne i Keops. Både analytikerne og den nyvalgte bestyrelse i Keops anbefalede det mere end 3 milliarder kroner store bud fra Stodir. Sidenhen er Stodir blevet en del af en endnu større koncern, nemlig Landic Proberty, der også har Baugur som storaktionær.