Skæbnedag for russiske aktier – udviklingen er overraskende: »Det kommer bag på mig«

Det russiske aktiemarked er fredag morgen åbnet for udenlandske investorer. Og stigningerne fortsætter. Udviklingen skal dog tages med et stort gran salt, påpeger eksperter.

Den russiske aktiebørs holder til i denne bygning i det indre Moskva. I dag åbnede markedet for første gang i en uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Natalia Kolesnikova/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var fra flere sider forventet store fald, når udenlandske investorer igen kunne handle russiske aktier fra 1. april.

I stedet fortsætter det russiske hovedindeks MOEX sin kurs opad og stiger således med over fire procent fredag formiddag efter en forsinket åbning.

Udviklingen overrasker seniorstrateg i Nordea, Simon Kristiansen. Han mener, at forklaringen kan findes to steder.

»Det kommer bag på mig, at det stiger så meget. Råvarepriserne og olieprisen er fortsat op, og det vejer tungest i det russiske indeks. Samtidig er investorernes frygt for krigen i Ukraine blevet lidt mindre. Derfor er nogle spekulative investorer måske hoppet på vognen efter de store fald.,« siger Simon Kristiansen:

»Man kan også spekulere i, om det er Putins penge, der ligger til grund for det. Regeringen har tidligere talt om at understøtte aktiemarkedet.«

Også Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, fremhæver usikkerheden i de russiske aktiekurser.

»Spillereglerne er stadig i høj grad sat ud af kraft for udenlandske investorer, og mange har stadig svært ved at finde ud af, hvad der egentlig kan lade sig gøre. Så man skal tage den her stigning med et stort gran salt, fordi kurserne også bruges af Putin politisk internt i Rusland,« siger han.

Vil falde på sigt

Da Rusland 24. februar invaderede nabolandet Ukraine, faldt det russiske aktiemarked med 33 procent. Dagen efter genvandt kurserne lidt af det tabte, men så blev markedet lukket, og var det indtil for en uge siden.

Dengang åbnede markedet begrænset og med stigninger – hvilket der dog var en god statsstyret forklaring på, blandt andet fordi udenlandske investorer stadig blev forhindret i at sælge aktier.

Fredag morgen åbnede markedet så yderligere. Handlen er blevet forlænget til flere timer, og udenlandske investorer kan igen købe og sælge russiske aktier, men det er endnu uvist, præcis hvilke begrænsninger der gælder.

Simon Kristiansen er overbevist om, at aktierne på den lange bane vil falde:

»På længere sigt vil vi se fald, fordi der står mange vestlige investorer i kø ved udgangen, og Rusland er blevet hevet ud af de internationale indeks.«

De statsejede energiselskaber Gazprom og Lukoil fortsætter med at stige på trods af, at flere lande og virksomheder er stoppet med at importere russisk olie, og EU har vedtaget en plan for hurtigst muligt at udfase russisk naturgas.

De russiske aktier steg allerede torsdag aften med 7,6 procent. Det skyldtes ifølge Bloomberg, at den russiske regering ophævede forbuddet mod at shorte lokale aktier – altså at spekulere i kursfald.

Indekset og aktierne har dog tilsammen tabt værdi siden invasionen, selvom der fredag er pæne stigninger i indekset.