Sjette dag med sommersol på europas børser

De europæiske aktier stiger for sjette handelsdag i træk og er godt på vej til at fortsætte årets hidtil længste stribe af plusser. Årsagen skal blandt andet findes i europæiske PMI-tal for service-sektoren, der bød på et mindre fald end ventet.

Det brede Stoxx 600-indeks stiger 0,2 pct., mens det toneangivende franske CAC 40-indeks stiger 0,3 pct. Det britiske FTSE 100-indeks stiger 0,2 pct., og det tyske DAX stiger 0,2 pct.

PMI-indekset som måler aktiviteten blandt indkøbschefer i den europæiske servicesektor endte på 49,8, en smule mere end de 49,6, som analytikerne havde ventet. Selvom tallet ligger under 50, som udgør skillelinjen mellem kontraktion og ekspansion, tolkes det som et tegn på, at den europæiske økonomi er ved at samle styrke til at hoppe ud af recessionens klør.

- Vi er endelig ved at se de økonomiske data tage fart. USA leverer stadigvæk stærke data og Vesteuropa klarer sig okay, siger Andrea Williams fra Royal London Asset Management til Bloomberg News.

Blandt højdespringerne findes den britiske bank Lloyds, der løftes 3,61 pct., efter at bankens administrerende direktør. Antonio Horta-Osorio, under en præsentation røbede sin plan om at betale 60-70 pct. af overskuddet i udbytte i 2015.

En anden højdespringer er Silvio Berlusconis medieselskab Mediaset, der er blevet opgraderet til "køb" fra "hold" af Deutsche Bank, som ser muligheder i den lave aktiekurs. Aktien stiger 3,76 pct. Øverst på skamlen står Thomas Cook, der har fået løftet sit kursmål hos både Citigroup og Bank of America Merill Lynch. Aktien stiger næsten 5 pct.

I den anden ende af skalaen er HSBC at finde. Storbanken offentliggjorde mandag morgen et regnskab, der ikke levede op til analytikernes forventning og bliver straffet med et kursfald på 4 pct. Gambling-firmaet Ladbrokes dykker også 3,17 pct. efter bekymring om, at selskabets overskud vil falde. Ladbrokes offentliggør regnskab for første halvår 8. august.

Uden for Stoxx 600-indekset falder det hollandske postselskab PostNL godt 10 pct. efter offentliggørelsen af et regnskab med en prognose om, at mængden af post vil falde 11 pct. i 2013.

/ritzau/FINANS