Sjælsø-stifter vil hellere være "action man"

Vokseværk i Sjælsø Gruppen får koncernchefen Ib Henrik Rønje til at overdrage ledelsen til mere kompetente folk. Selv foretrækker han rollen som idemand, developer og ambassadør for virksomheden

Sjælsø Gruppens stifter, storaktionær og leder gennem 30 år, Ib Henrik Rønje, vil hellere være developer og ”action man” end daglig leder af developerkoncernen, som i løbet af fire år er vokset til det femdobbelte med en årsomsætning på cirka fem milliarder kr.

”Personligt synes jeg, det er mest spændene at skabe nye projekter og kunderelationer og ideer, og det er ikke det, man laver allermest, når man er adm. direktør. Der har man det daglige ansvar for firmaets drift, og der er altså nogle, der er bedre til de administrative funktioner, end jeg er,” siger Rønje, der nu overlader roret til den hidtidige koncernfinansdirektør Flemming Jensen.

Og de administrative funktioner i Sjælsø Gruppen er ikke blevet mindre det seneste år, hvor Sjælsø har skullet integrere Ikast Bygge Industri (IBI) og svinge forretningen væk fra et svagere marked for nybyggeri af boliger over mod noget mindre risikobetonet.

Hvor 80 pct. af Sjælsø Gruppens ejendomsprojekter for et par år siden handlede om boligbyggeri, har koncernen i dag sin forretning ligeligt fordel på boliger, erhvervsejendomme og detailhandelsprojekter.

”Det har været en ekstrem hurtig omskiftning, og det kræver, at det er de rette folk, der sidder i de rette stillinger. Vi har nu fået en meget bred og kompetent ledelse. Der er hoveder klar til ekspansion i alle led,” siger Ib Henrik Rønje.

Han afviser, at rokaden i Sjælsø Gruppen topledelse er udtryk for, at han selv er på vej ud.

”Jeg tror altid, at jeg vil være i nærheden af manegen. Der er bare tale om en omfordeling af opgaver. Jeg er projektskaber og købmand mere end administrator, og i praksis har det længe været sådan at Flemming Jensen har stået for det daglige. Derfor er det også rimeligt, at den egentlige arbejdsfordeling også afspejler sig i organisationsstrukturen,” siger den 53-årige Ib Henrik Rønje.

Sjælsø Gruppen blev oprindeligt stiftet af Ib Henrik Rønje og hans bror Torben, som i dag er næstformand for selskabet. De startede med at drive lokal ejendomsmæglervirksomhed, indtil de i 1981 begyndte at bygge typehusene, Sjælsøhuset. Siden blev de developere i stor stil.

Det er Sjælsø Gruppen, der blandt andet står bag ombygningen af Radiohuset på Rosenørns Alle, TV-byen i Gladsaxe, ombygningen af Den Kongelige Porcelæns Fabrik til boliger, boligbyggerier på de nu fashionable adresser Amerika Kaj og Islands Brygge og en række kendte domicilbygninger.

I dag ejer brødrene godt 15 pct. af det børsnoterede selskab. Den stenrige islænding Thor Bjorgolfsson, faderen Bjorgolfur Gudmundsson og den islandske investmentbank, Straumur-Burdaras, har en tilsvarende ejerandel.