Sjælsø Gruppen følger budgettet trods afmatning

 

På trods af afmatningen på det københavnske boligmarked, er adm. direktør i Sjælsø Gruppen Ib Henrik Rønje fast overbevist om, at selskabet når sine salgsmål i år. Og halvårets salgstal synes at bekræfte ledelsens optimisme.

 

- Vi har en målsætning om et salg af mellem 400 og 600 lejligheder i år. I første halvår har vi solgt 190 lejligheder plus et samlet salg på 100 lejligheder, hvilket sammenlagt giver et salg på små 300 lejligheder. Salget i 2. halvår bliver nok en smule lavere, men det er indregnet i budgettet, oplyser han over for RB-Børsen.

 

Ib Henrik Rønje erkender dog, at markedet ikke er optimalt i øjeblikket, men han afviser at sætte prisen ned på de udbudte lejligheder.

 

- Salget går tungt, men der er ingen grund til panik. Vi har ikke sat prisen ned på en eneste lejlighed, og det har vi heller ikke tænkt os at gøre. Vi mener priserne er rigtige, men andre har en anden politik. Nogle af konkurrenterne har måske ikke is nok i maven, bemærker han.

 

En af konkurrenterne kunne være ejendomsselskabet Tretorn, der i øjeblikket sælger de sidste af i alt 34 boliger på Rosenvængets Allé i bebyggelsen Den Franske Have. Mindst to af lejlighederne er blevet sat ned pris, selv om byggeriet først ventes at stå færdig ultimo 2008. De to lejligheder er nedsat med hhv. 3,6 og 6,7 pct. Prisnedsættelserne fremgår ikke af salgsopstillingerne men derimod af udbudspriserne i januar 2007.

 

Selv om Ib Henrik Rønje kategorisk afviser prisnedsættelser som en farbar vej, slår han fast, at selskabet ikke bare læner sig tilbage og lader tiden gå.

 

- Vi reagerer på markedet ved at sætte mindre etaper i udbud. Samtidig har vi også muligheden for at starte projekter op i lavere prisklasser, fastslår han.

 

Afmatningen på det københavnske boligmarked og købernes tøvende holdning mærker Sjælsø Gruppen blandt andet i et trægt salg af lejlighederne i Zinkhuset på Amerika Plads i København. Bebyggelsen rummer 62 lejligheder og ventes at stå færdig om et års tid. I skrivende stund har selskabet solgt 35 af de udbudte lejligheder, men salget er næsten gået i stå i 2. halvår, hvor Sjælsø Gruppen kun har solgt én lejlighed.

 

Ib Henrik Rønje erkender, at det går langsomt med salget af lejlighederne i Zinkhuset. Han forklarer det blandt andet med, at spekulationskøberne stort set er ude af billedet i dag.

 

- Køberne har en bolig i forvejen og har svært ved at få solgt deres lejlighed, så det matcher overtagelsen af den nye bolig. Jeg tror derfor på, at vi skal tættere på færdiggørelsen, før vi ser et øget salg. Det er også baggrunden for, at vi ikke gør så meget ud af markedsføringen i øjeblikket, siger han.

 

Selv om Sjælsø Gruppen ikke ønsker at nedsætte prisen på sine planlagte lejligheder og lejligheder under opførelse, er det ikke svært at finde nybyggede lejligheder i Københavnsområdet med store rabatter.

 

Ud af cirka 1500 nybyggede lejligheder i Københavns-området sat til salg i januar 2007 viser en stikprøve på 274 lejligheder, at 47 pct. er faldet i pris.

 

Det typiske prisfald ligger i omegnen af 10 - 12 pct., men går i nogle eksempler helt op til 26 pct. Eksempelvis blev en tre-værelses lejlighed på Sundby Parkvej udbudt til 4.245.000 kr. i januar, men er nu sat til salg for 3.145.000 kr.

 

Stikprøver foretaget gennem henvendelser til ejendomsmæglerne viser dog, at der typisk er tale om andengangs-salg og ikke et egentlig projektsalg udbudt af bygherren. Mæglernes udsagn understøttes af, at tre fjerdedele af lejlighederne med prisfald er opført i 2006 eller tidligere. Langt den overvejende del af lejlighederne har derfor været handlet tidligere.

 

Meget taler således for, at de nuværende sælgere enten ønsker at komme hurtigt ud af markedet af frygt for fortsatte prisfald eller er tvunget til et salg af økonomiske årsager som eksempelvis skilsmisse.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )