Sidste handelsdag gav fremgang på fem procent

Fredagens aktiehandel var præget af en positiv stemning, efter at amerikansk mangemilliardær åbnede pengepungen.

Der var på kalenderårets sidste handelsdag en positiv stemning på fondsbørsen i København. C20-indekset lukkede 0,8 procent højere, i 464,14, og endte 2007 med en fremgang på blot 5,1 procent. Det skete, efter at de globale bekymringer for finanssektoren blev lettet af den amerikanske mangemilliardær Warren Buffet, der købte stort op i hollandske forsikringsaktier. Herhjemme var A.P. Møller-Mærsk primusmotor bag fremgangen grundet udsigten til højere fragtrater til fjernøsten.

A.P. Møller-Mærsk lukkede 2,1 procent højere i kurs 54.400 efter torsdagens markante fald på 4 procent. Containerrederiet Maersk Line meddelte fredag, at det vil hæve raterne fra Fjernøsten til Nordamerika. Rateforhøjelsen, som træder i kraft fra 1. januar 2008, er fra 160 til 220 dollar pr. container og forklares med høje brændstofomkostninger og den stærke vækst i Fjernøsten, der giver et konstant pres på udstyr og plads på hovedeksportmarkeder.

Tørlastrederiet D/S Norden faldt 1,1 procent til kurs 564. Det nye C20-medlem er i 2007 vokset kolossale 135,5 procent. På den anden side tabte GN Store Nord, der steg 0,3 procent til kurs 40,1, massivt på ikke at kunne sælge GN Resound til Sonova. GN går ud af 2007 med et fald på 52,0 procent.

GN Netcom, der er datterselskab i GN Store Nord, har fået en patentsag på nakken i USA. Det fremgår af udtalelser fra den internationale handelskommission ITC i Washington, der nu vil se nærmere på beskyldningerne. Der vil nu blive sat en dato for, hvornår efterforskningen skal være tilendebragt og en beslutning taget af handelskommissionen.

Vestas steg 1,9 procent til kurs 552 efter torsdagens kursfremgang på 4,4 procent. Vestas er samtidig den aktie i C20-regie, bortset fra nyopkomlingen D/S Norden, der har oplevet den største fremgang i 2007 med en vækst på 131,2 procent.

Carlsberg faldt 0,5 procent til kurs 617. Konkurrenten Heineken har købt Syabar Brewing Company i Hviderusland. Prisen offentliggøres ikke, men bryggeriet oplyser, at selskabet vil bidrage til indtjeningen fra næste år og til værdien fra 2012.

Blandt sidepapirerne er det værd at bemærke, at trælastvarefirmaet, DLH, fortsætter sin massive optur med en fremgang på 1,7 procent til kurs 90,5. Torsdag den 20. december solgte DHL sin byggematerialedivision til franske Saint-Gobain.

Jyske Bank lukkede 0,3 procent lavere i kurs 402. Jyske Banks image er falmet blandt de unge kunder. Det konkluderes, ifølge dagbladet Børsen, efter Zaperas årlige imagemåling blandt 15-30-årige. Den dårlige måling kommer på trods af, at Jyske Bank sidste år lancerede sit cafékoncept, som netop skulle tiltrække de unge kunder, og som har kostet 400 millioner kroner.

RB-Børsen