SF-profil efter Løkke-interview: »Historieforfalskning af værste skuffe«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

»Løkke følger nu efter Fogh, i et forsøg på at omskrive historien og rense VK-regeringen for ansvar under finanskrisen,« siger SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Ólafur Steinar Gestsson og Torkil Adseren

Godmorgen,

I dag er det præcis ti år siden, at finanskrisen for alvor begyndte. Dengang advarede den franske storbank BNP Paribas om, at den var kommet i klemme på grund af store investeringer i risikable amerikanske boliglån - de såkaldte subprime-lån.

Resten er historie.

Men hvad har vi egentlig lært her ti år efter? Det har Berlingske Business talt med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om. Og han slår først og fremmest hårdt ned på Socialdemokratiet, som ifølge Løkke »manglede en ansvarlighed som oppositionsparti.«

Til gengæld roser han Dansk Folkeparti for at tage ansvar. Det var blandt andet med stemmer fra Dansk Folkeparti, at den daværende VK-regering nedsatte bundskatten, ophævede mellemskatten og forhøjede topskattegrænsen for at stimulere dansk økonomi efter krisen.

Løkke takker derfor »Vorherre for, at det var VK-regeringen, der ledte Danmark op igennem nullerne«. Samtidig kritiserer han S-formand Mette Frederiksens forslag om at lade offentlige udgifter vokse med 0,7 pct. om året på offentligt forbrug.

»Det er jo vores samlede vurdering, at dansk økonomi har en robusthed, og der er en ansvarlighed hos danskerne. Nu skal det her efterår så vise, om der også er en ansvarlighed på Christiansborg,« siger Lars Løkke til Berlingske Business.

Socialdemokratiet mener til gengæld, at kritikken fra Løkke er »smådesperat«. Også SFs finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er fortørnet over kritikken.

»Undskyld hvad?! Her er tale om historieforfalskning af værste skuffe. Løkke følger nu efter Fogh, i et forsøg på at omskrive historien og rense VK-regeringen for ansvar under finanskrisen,« skriver hun bl.a. på sin Facebook-profil.

Hele interviewet med statsministeren kan læses her (kræver abonnement).

2
Lundbeck og Novo Nordisk slår forventningerne

Den danske medicinalvirksomhed Lundbeck har her til morgen opjusteret sine forventninger til 2017. Det sker, efter virksomheden har aflagt regnskab for 2. kvartal, som indeholdt et bedre resultat end ventet. Lundbeck kan for første halvår notere sig et overskud på 2 mia. kr., og topchef Kåre Schultz forventer nu en omsætning på 16,7-17,5 mia. kr. i år.

Foruden Lundbeck har medicinalkæmpen Novo Nordisk også slået analytikernes forventninger tirsdag morgen. Novo Nordisk landede et overskud på knap 10 mia. kr. efter skat i andet kvartal mod en forventning på cirka 9,5 mia. kr.

Du kan læse om Lundbeck-regnskabet her, og Novo Nordisk-regnskabet her.

3
Danske iværksættere rejser 316 millioner

Tilbage i 2014 rejste to unge iværksættere Mads Faurholt-Jørgensen og Stefan Bruun til Hong Kong og stiftede en hjemmeside, der sammenligner priser på bank- og forsikringsprodukter. Siden er virksomheden CompareAsiaGroup vokset med raketfart, og i dag er den mere end 1 mia. kr. værd.

Det sker, efter investorer som Alibaba, Goldman Sachs og Verdensfonden har skudt 316 mio. kr. ind i virksomheden. Derudover har iværksætternes egen fond, Nova Founders Capital, selv kastet et større beløb ind.

»Vi er meget glade for den strategiske støtte, som vores nye og eksisterende investorer giver os,« siger Mads Faurholt-Jørgensen.

Læs mere i Berlingske Business (kræver abonnement).

4
Disney sender Netflix-aktie til tælling

Sent tirsdag aften annoncerede Disney en stor nyhed, da virksomheden aflagde regnskab for andet kvartal. Her fortalte Disney, at man har planer om at trække sig fra Netflix for i stedet at lave sin egen streamningstjeneste i 2019.

Tjenesten lanceres først i USA og skal derefter udbredes til resten af verden. Netflix-aktien faldt 3,0 pct., efter nyheden kom frem.

Det sker i dag

  • FLSmidth fremlægger kvartalsregnskab kl. 12.00.
  • Genmab aflægger tal for 2. kvartal, når den danske børs lukker kl. 17.00.

Det skal investorerne holde øje med i dag

Det er en forholdsvis stille dag på nøgletalsfronten. Seniorstrateg i Nordea, Morten Hessner, har for Berlingske Business udpeget de vigtigste begivenheder, som investorerne skal holde øje med:

  • Vigtigst bliver tallene for enhedslønomkostningerne i USA for 2. kvartal, der præsenteres kl. 14.30 og siger noget om lønudviklingen og produktiviteten, som er vigtigt input for særligt obligationsinvestorerne. Markedet forventer en stigning på 1,2 pct. efter en kraftig stigning på 2,2 pct. i første kvartal.
  • For energisektoren er det også værd at holde øje med de nye ugentlige tal for olie- og benzinlagrene i USA, som ofte kan have stor markedspåvirkende effekt for specielt energisektoren. De bliver offentliggjort kl. 16.30 dansk tid.
  • På den geopolitiske scene kan der opstå fornyede spændinger, hvis Nordkoreas næste skridt tvinger USA og FN til yderligere tiltag over for det lille land i Asien. Trumps udtalelser i går om »bål og brand i et hidtil uset omfang« øger usikkerheden på markederne.

Det sker på markederne

Det amerikanske aktiemarked faldt i går aftes, efter USAs præsident, Donald Trump, har skærpet sin retorik over for Nordkorea. Den negative stemning smitter af i Asien fra morgenstunden.

  • Nikkei 225: -1,6 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -0,9 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -0,9 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,2 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: -0,4 pct.