Seriøs mistanke om insiderhandel

Svensk bagmandspoliti undersøger omstændigheder omkring Borse Dubais bud på OMX for insiderhandel.

Det var det svenske finanstilsyn, der startede den indledende undersøgelse, som det svenske bagmandspoliti i øjeblikket foretager af Borse Dubais bud for den nordiske OMX-børs. Tilsynet videregav, ifølge Financial Times fredag, informationer om mulig insider-handel til bagmandspolitiet, der mandag beslutter, om de vil starte en egentlig kriminalefterforskning.

Advokater siger til Financial Times, at det har stor betydning, at politianmeldelsen kom fra myndighederne og ikke en af de involverede parter, da det i så fald betragtes som mere sandsynligt, at det bliver til en efterforskningssag. Det vil i givet fald betyde, at der en mulighed for, at en eller flere personer omkring Borse Dubai-buddet kan ryge i fængsel.

Financial Times erfarer, at undersøgelsen fokuserer på HSBC, som er den investeringsbank, der rådgiver Borse Dubai i overtagelsen. Banken købte en stor andel OMX-aktier 9. august, og det er omstændighederne omkring dette køb, der nu forsøges afdækket.

Borse Dubai er allerede blevet kendt skyldige af det svenske finanstilsyn i ikke at offentliggøre indledende store aktie- og optionsopkøb som et overtagelsesbud, men den håbefulde køber fik ingen straf, da fejlen var rettet på tidspunktet, hvor tilsynet kom med deres kendelse.

Men alle mistankerne kan risikere at få alvorlige konsekvenser for Borse Dubais forsøg på at købe OMX: Børsen betragtes som en strategisk industri af den svenske stat, hvorfor en eventuel køber skal vurderes at være en "egnet og ordentlig" ejer.

Bedømmelsen skal foretages af det svenske finanstilsyn, som Borse Dubai altså allerede har en række problemer med.

Det er ventet, at Dubai-børsen kommer med en officiel ansøgning en af de nærmeste dage, skriver Financial Times, hvilket altså udløser en bedømmelse fra finanstilsynet.

Den anden part i kampen om OMX er den amerikanske teknologi-børs, Nasdaq, som var enig med ledelsen i den nordiske børs om en overtagelse, inden det arabiske bud kom på banen. Amerikanerne har ingen problemer haft med de svenske myndigheder.

RB-Børsen