Selskaber: First North skal reagere på kritikken

De danske First North-selskaber kritiserer markedspladsens ledelse for at være for passiv i forhold til den negative medieomtale, som den lille børs har været udsat for i de seneste uger.

RB-Børsen har foretaget en rundringning til otte ud af de ti danske selskaber, der er noteret på den alternative markedsplads for mindre og mellemstore virksomheder. Og meldingen fra flere selskaber er klar: First North-ledelsen må i arbejdstøjet og forsvare markedspladsen offentligt.

Ifølge bestyrelsesformand Karsten Østergaard fra Danske Lægers Vaccinations Service er det vigtigt, at First North tager til genmæle på den kritik, der er rejst.

- Det er ikke First Norths skyld, at der er en mediedebat. En børs, der begynder, vil altid have lidt børnesygdomme. Men hvis det var mig, der sad for enden af bordet hos First North, havde jeg været mere aktiv i den debat, der har været om børsen, siger Karsten Østergaard.

Han tror, at strategien fra First Norths side har været at vente på, at mediestormen lægger sig.

- Det er ærgerligt. For når man grundlæggende har et rigtig godt produkt, så skal man da forsvare og forklare det i stedet for bare at tage imod tæsk, jeg ikke synes er rimelig, siger Karsten Østergaard.

Børschef Carsten Borring fra First North Danmark mener, at det ikke er markedspladsens opgave at gå i offensiven, hver gang der kommer en negativ overskrift om First North.

- Vi er selv en børsnoteret virksomhed. Og vi skal passe på med at gå i clinch med medierne og tage bolden op, fordi der er noget skriveri fra tid til anden om enkelte af selskaberne eller om markedspladsen som sådan, siger Carsten Borring.

Fra flere sider har First North mødt kritik på det seneste.

Således har både Ugebrev for Bestyrelser som Dansk Aktionærforening kritiseret en række af First North-selskaberne for at have unaturligt høje aktiekurser, og at det kan være for svært at gennemskue selskabernes reelle værdi. Det kan betyde alvorlige økonomiske lussinger til investorerne, når selskabernes egentlige værdi går op for markedet, mener ugebrevet og Dansk Aktionærforening.

- Meget af den kritik og medieomtale, der har været, handler om, at First North er en risikovillig børs - og det kan vi ikke sige så meget til, for det er den jo. Derudover synes vi faktisk, at mediebilledet bør afpejle de forskellige holdninger, der er for og imod sådan en børs, siger Carsten Borring.

Der er dog en positiv side ved den negative medieomtale, vurderer Karsten Østergaard fra Danske Lægers Vaccinations Service.

- Hvis der eventuelt sidder nogle useriøse folk, der anser First North som en metode til at tjene nogle hurtige penge, håber jeg da på, at debatten er med til at skræmme dem væk. For så har debatten da tjent et formål, siger Karsten Østergaard.

RB-Børsen