Seks tech-aktier trækker amerikansk aktierus

Seks selskaber har festet på de amerikanske børser i årets handel, men resten af aktierne kan ikke følge med. Analytikere er bekymrede.

De seks selskaber Apple, Amazon, Google, Facebook, Netflix og Gilead Sciences står for mere end halvdelen af årets stigninger i Nasdaq-indekset. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været stigninger i år til investorer med penge i de store amerikanske aktieindeks Nasdaq og S&P 500. Men skal man finde årsagen til stigningerne, kan man nøjes med at se på lidt mere end en håndfuld selskaber, der trækker en stor del af læsset.

De seks selskaber Apple, Amazon, Google, Facebook, Netflix og Gilead Sciences står for mere end halvdelen af årets stigninger i Nasdaq-indekset, skriver The Wall Street Journal.

Nasdaq-indekset er blevet 664 milliarder dollar mere værd i år - heraf står Amazon for 104 milliarder dollar og søgegiganten Google for 79 milliarder dollar. Apple kan - trods sidste uges store fald efter en skuffet reaktion på ellers pæne regnskabstal - stadig bidrage med en stigning i år på 63 milliarder dollar.

Tendensen, hvor få store aktier trækker indeksene op alene uden at resten af selskaberne følger med, bekymrer analytikere, som avisen har talt med. Selvom Nasdaq er steget 7,4 procent i år er der nu i år flere aktier i Nasdaq-indekset, der er faldet, end der er aktier, der er steget siden nytår.

»Det gør mig forsigtig, for jeg har set det hele før,« siger John Carey, der er porteføljemanager ved Pioneer Fund, en investor med store investeringer i Apple, til The Wall Street Journal.

Under de store stigninger i 2013, hvor Nasdaq steg 38 procent og S&P 500 steg 30 procent, var stigningerne langt mere fordelt mellem indeksenes selskaber. Det år bidrog de tre aktier, der klarede sig bedst, kun med 17 procent af stigningen i Nasdaq og 8 procent af stigningen i S&P 500.

Det er blandt andet de faldende råvarepriser, der er gået ud over energi- og råvareselskaber, men også gamle teknologigiganter er mærket - Intel Corp er faldet 23 procent i år. Omvendt vinder de store forbrugsaktier, der trækker indeksene op, på en bedring i det amerikanske forbrug.