Se grafikkerne: Carlsberg, valutakurser og aktier ramt af Ukraine-uro

Aktier og valutaer bliver i dag kraftigt påvirket af den højspændte situation mellem Ukraine og Rusland.

Særligt den ukrainske valuta hryvnia har fået drøje hug Fold sammen
Læs mere
I takt med at russiske væbnede styrker i weekenden er rykket ind på Krim-halvøen, er uroen for alvor rykket ind på de finansielle markeder.

I løbet af de seneste uger har effekten hovedsageligt været koncentreret omkring de finansielle markeder i Ukraine og nabolandene. Men mandag har frygten forplantet sig til de globale markeder, også herhjemme.


Berlingske Business har fanget et par grafiske eksempler på, hvordan de finansielle markeder var påvirket cirka 10.30 mandag formiddag.

Det ledende russiske Micex-indeks falder godt ni procent, blandt andet på grund af energiselskabet Gazprom, der kan blive ramt af eventuelle sanktioner fra Vesten, og som også har gasrør, der går gennem Ukraine.


Flere af de omkringliggende lande i regionen kan risikere at blive voldsomt påvirket, hvis situationen eskalerer. Her ses det ledende polske WIG 20-indeks, der midt på formiddagen faldt næsten tre procent.


De europæiske aktier falder i dag over en bred kam. Også C20 Cap-indekset er påvirket med alle selskaber i minus. Her er overblikket over, hvor meget aktierne i det danske eliteindeks var faldet mandag formiddag.


Generelt er det de cykliske selskaber, der er meget afhængige af de økonomiske konjunkturer, der falder mest - hvilket eksempelvis gælder for Vestas. Carlsberg, der har aktiviteter i Rusland og Ukraine, er også hårdt ramt.

På valutamarkederne har februar været en begivenhedsrig måned. Særligt den ukrainske valuta hryvnia har fået drøje hug, efter at det i sidste uge stod klart, at landet står på kanten af en statsbankerot, og derfor ikke har reserverne til at forsvare sin valuta

Samlet er hryvniaen faldet med 15 procent overfor euroen i februar måned. Også den russiske rubel er blevet ramt. Den er faldet med 5,6 procent overfor euroen i samme periode.


Andre aktiver er til gengæld blevet hevet op af investorernes trang til at søge i sikker havn. Guldprisen er steget med 8,1 procent i februar.


Læs også Casper Schrøders blog om Ukraines nedsmeltning.