Schweizisk manøvre gavner store danske selskaber

Carlsberg, Bang & Olufsen, Simcorp samt høreapparatproducenterne William Demant og GN Store Nord popper op, når der brainstormes med henblik på at finde mulige danske vindere fra formiddagens markante styrkelse af schweizerfranc over danske kr. Også ISS og DSV er mulige bud.

Carlsberg, Bang & Olufsen, Simcorp samt høreapparatproducenterne William Demant og GN Store Nord popper op, når der brainstormes med henblik på at finde mulige danske vindere fra formiddagens markante styrkelse af schweizerfranc over danske kr. Også ISS og DSV er mulige bud. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH

- ISS har forretning i Schweiz. Derudover kan DSV hente en konkurrencemæssig fordel, idet konkurrenten Kuehne + Nagels eksport ud af Schweiz bliver dyrere sammenlignet med DSV. Det samme gælder for William Demant og GN Store Nord, hvis store konkurrent Sonova også er schweizisk, siger aktiestrateg i Formuepleje Otto Friedrichsen til Ritzau Finans.

Spørgsmålet om virksomhedernes eksponering mod Schweiz blev højaktuelt kort efter kl. 10.30, da den schweiziske centralbank helt uventet fjernede loftet på schweizerfrancen over for euro. Skridtet medvirkede til en markant styrkelse af den schweiziske valuta til et niveau på bare 1,0344 euro onsdag kl. 12.15 fra loftet på 1,20 euro.

Med francens optur fulgte samtidig et markant dyk på det schweiziske aktiemarked. Det toneangivende schweiziske indeks falder over 9 pct. som reaktion på et tab af konkurrenceevne og udsigten til lavere indtægter fra eksporterede varer.

Herhjemme må selskaber som Simcorp og Bang & Olufsen modsat antages at få nemmere ved at sælge sine produkter på det schweiziske marked.

- I forhold til Bang & Olufsen, så er nedbryder selskabet ikke længere omsætningen for de enkelte lande i Centraleuropa. Det holdt man op med i 2010, men dengang havde B&O en eksponering mod Schweiz på ca. 7,5 pct., fortæller Otto Friedrichsen.

Blandt andre, der kan blive berørt, er Carlsberg, der er etter på det schweiziske ølmarked med en markedsandel 43 pct.

Herhjemme falder aktierne dog over en bred front, ligesom det er tilfældet i det meste af Europa, hvor faldene dog er markant mere afdæmpede end i Schweiz.

Eksempelvis dykker GN Store Nord og William Demants konkurrent Sonova med lige under 15 pct. - en ændring, der også rykker rundt på billedet af den relative værdiansættelse af selskaber i høreapparatbranchen.

/ritzau/FINANS