Schweiz' aktiemarked får mavepuster af centralbank

Schweizerfrancen er blevet sat fri af landets centralbank, og det giver voldsomme efterdønninger i finansmarkederne, ikke mindst blandt de schweiziske aktier, som nu må kæmpe med en meget dyrere valuta.

Det helt uventede træk fra centralbanken, SNB, har fået det førende schweiziske aktieindeks, SMI, til at falde 6,8 pct. til 8573 point, godt en time efter overraskelsen.

Alle indeksets 20 aktier er i minus, og der er store udsving og fald iblandt.

Rigselskabet Transocean og cementproducenten Holcim har været særligt udsat og lå en overgang mere end 20 pct. lavere. Efter en times tid er faldet dog begrænset til knap 10 pct. for begge.

Også luksusselskabet Richemont, der blandt andet står bag luksusmærket Cartier, urproducenten Swatch og bankerne UBS og Credit Suisse ligger til fald på mellem 8 og 10 pct.

Centralbanken fjernede det kursloft på 1,20 schweizerfranc per euro, der har været gældende siden 2011, og sænkede samtidig en allerede negativ rente.

Det sendte valutaen ud i et styrtdyk på næsten 30 pct. til 0,86 schweizerfranc per euro. Siden er den løftet lidt igen til 1,042 schweizerfranc per euro, eller et dyk på 13,2 pct.

Det gør blandt andet de schweiziske selskabers konkurrenceevne ringere, og giver dem færre overskudskroner i banken, når de skal hive overskud hjem fra salg i udlandet.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk