Scandinavian Tobacco trodser aktieuro og går på børsen

Den danske tobaksgigant Scandinavian Tobacco Group trodser børsuroen og offentliggør torsdag morgen, at selskabet vil børsnoteres.

Topchef i Scandinavian Tobacco Group, Niels Frederiksen, får nu til opgave at styre Scandinavian Tobacco Group sikkert ind på fondsbørsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Fondsbørs kan formentlig om kort tid byde velkommen til en af verdens førende producenter af cigarer og pibetobak.

Scandinavian Tobacco Group meddeler torsdag morgen, at selskabet har til hensigt at gennemføre en børsnotering på Nasdaq Copenhagen. Dermed trodser cigarkæmpe den børsuro, som ellers for nylig var med til at så tvivl om, hvorvidt selskabet ville gennemføre sine planer.

Det fremgår ikke af meddelelsen, hvornår selskabet præcist vil foretage selve børsnoteringen.

»Den planlagte børsnotering er kulminationen på den rejse, vi påbegyndte i 2010, da vi skabte en stor, globalt førende virksomhed med en meget anerkendt og diversificeret varemærkeportefølje inden for cigarer, pibetobak og finskåren tobak,« udtaler bestyrelsesformand Jørgen Tandrup i en pressemeddelelse.

Scandinavian Tobacco Group har de senere år oplevet en jævn vækst i omsætningen, der er steget fra knap 5,97 mia. kr. i 2012 til 6,12 mia. kr. i 2014.

Den planlagte børsnotering forventes ifølge selskabet at bestå af et salg af op til 40 procent af de eksisterende aktier.

Selskabet ejes i dag Augustinus Fonden og Det Obelske Familiefond (51%) og Swedish Match AB (49%). De danske fonde har rødder i tobaksindustrien, der går mere end 250 år tilbage. Swedish Match AB er noteret på Nasdaq Stockholm

Det bliver J.P. Morgan, der sammen med bl.a. Deutsche Bank og Nordea Markets, der skal forestå selve børsnoteringsprocessen.

For at pudse fjerene ekstra meget i forhold til en succesfuld børsnotering skifter selskabet ud i bestyrelsen.

Søren Bjerre-Nielsen, Dianne Neal Blixt og Luc Missorten vil blive valgt som nye, uafhængige bestyrelsesmedlemmer i Scandinavian Tobacco Group umiddelbart før den endelige gennemførelse af børsnoteringen.

De nye medlemmer vil ifølge cigarkæmpen tilføre bestyrelsen omfattende og bred erfaring fra internationale offentlige og private virksomheder. Søren Bjerre-Nielsen har tidligere været direktør i Danisco A/S og er p.t. formand for bestyrelsen i Danmarks Nationalbank, MT Højgaard A/S, Højgaard Holding A/S, VKR Holding A/S, Højgaard Industri A/S og Velux A/S.

Dianne Neal Blixt har haft ledende stillinger i Reynolds Tobacco Group, senest som Executive Vice President og CFO i Reynolds American. Dianne Neal Blixt er medlem af bestyrelsen i Ameriprise Financial Services, Inc. samt formand for bestyrelsen i Reynolds House Museum of American Art.

Luc Missorten er p.t. formand for bestyrelsen i Ontex Group NV. Han er desuden medlem af bestyrelsen i Barco NV, Recitel NV/SA, GIMV NV og Corelio NV. 3

Ud af bestyrelsen ryger Anders Obel, Lars Dahlgren og Fredrik Lagercrantz.