Saxo Bank vil anke landsretsdom

Saxo Bank er klar til at gå i Højesteret, efter man for to uger siden led et overraskende nederlag, der relaterer sig til det betændte opgør om bankens ageren under den voldsomme uro med schweizerfranckursen i januar 2015. Alt imens pønser flere investorer på den anden side at anke tabte sager.

Direktør og ejer af Saxo Bank Kim Fournais. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investeringsbanken Saxo Bank har valgt at anke en opsigtsvækkende dom, Østre Landsret afsagde 30. maj.

Her led Saxo Bank nederlag i en sag om bankens ageren under den voldsomme uro med schweizerfrancen (CHF) i midten af januar 2015, da en investor fik rettens ord for, at banken ikke havde lov til at ændre handelskurserne bagudrettet for en række handler i valutakryds mellem euro og CHF.

Formelt vil Saxo Bank nu ansøge Procesbevillingsnævnet om mulighed for at anke sagen til Højesteret, som formalia byder.

»Østre Landsrets afgørelse strider med afgørelser fra eksempelvis Vestre Landsret og går i mod sædvanlig pengeinstitutpraksis, hvilket har konsekvenser ikke blot for Saxo Bank, men for hele den danske finansielle sektor,« skriver Steen Blaafalk,  finansdirektør hos Saxo Bank, i en skriftlig kommentar.

Østre Landsrets kendelse var overraskende al den stund, at Sø- og Handelsretten i første omgang havde givet Saxo Bank medhold i en række sager, hvor frustrerede kunder havde klaget over bankens ageren.

Udenlandske investorer gransker dom

Henrik Gisløv, advokat hos Andersen Partners, har repræsenteret en lang række utilfredse investorer, hvor af flere har tabt sager ved Sø- og Handelsretten. Han oplyser, at Østre Landsrets dom har spredt sig »hastigt« blandt berørte investorer i udlandet.

»Østre Landsret tager i dommen klart stilling til, om betingelsen i Saxo Banks forretningsvilkår var opfyldt i forhold til de finansielle kontrakter, Saxo Bank indgik med kunden. Det vurderede retten ikke var tilfældet, hvilket jeg er enig i,« siger Henrik Gisløv.

Hele diskussionen tager sit udgangspunkt i skæbnesvangre minutter 15. januar 2015, hvor schweizerfrancen, CHF, skød afsted som en raket, da den schweiziske centralbank opgav at holde landets valuta på en fast kurs over for euroen. På et tidspunkt var valutaen steget med næsten 39 pct. over for euroen, inden den stabiliserede sig på omkring 20 pct. sidst på eftermiddagen. For de mange investorer, der gør sig i valutaspekulation, var den torsdag en historisk sort en af slagsen: Flere mindre handelsvirksomheder måtte dreje nøglen om på dagen, mens andre slugte tab på hundredvis af millioner.

Hos Saxo Bank havde en lang række kunder valutapositioner bundet op mellem schweizerfranc og euroen, og de følte sig taget grundigt ved næsen, da investeringsbanken efterfølgende meddelte, at man var nødt til at justere priserne på sine handler bagudrettet.

»På grund af dagens exceptionelle markedsbevægelser i schweizerfranckryds har vi måttet behandle kundernes ordrer i et ekstremt illikvidt marked. Når vi på et tidspunkt er bedre i stand til at få en sand markedslikviditet, vil alle ordrer blive revisiteret og revideret til mere præcise niveauer. Dette kan resultere i en dårligere kurs end den oprindelige handel,« hed det i en skrivelse til bankens kunder, som Finans.dk tidligere har bragt.

Vidt forskellige domme

Siden da har Saxo Bank og investorerne været i retsslagsmål i både Danmark og udlandet, uden at der for alvor har været konsensus om, hvorvidt banken agerede i strid med gældende lovgivning. Herhjemme har FinansDanmark – tidligere Finansrådet – kaldt det »almindelig pengeinstitutpraksis«, mens Sø- og Handelsretten i flere tilfælde også har dømt til fordel for Saxo Bank. Også hos Pengeinstitutankenævnet  har man givet medhold til Saxo Bank. I udlandet har handelsretten i Zürich og den britiske finansielle ombudsmand til gengæld dømt mod Saxo Bank i sager om kursuroen 15. januar, og i slutningen af maj var det så Østre Landsret, der dømte til fordel for en af investorerne.

En lang række af de berørte investorer vil dog ikke have mulighed for at føre sag mod Saxo Bank nu, da forældelsesfristen trådte i kraft i januar tidligere i år.