Saxo Bank: Sorte udsigter for kaffeprisen

Det kan blive dyrere at få stillet trangen til en kop morgenkaffe. For i verdens to største kaffeproducerende lande, Brasilien og Vietnam, arbejder vejrguderne ikke til de koffeinhungrendes fordel.

 

Ifølge Saxo Bank udfordrer vejrsituationen i de to lande høsten på kaffeplantagerne i sådan en grad, at det kan betyde en kraftig stigning i prisen på kaffebønner.

- Da Vietnam og Brasilien sidst oplevede en ekstrem tørkeperiode, resulterede det i store prisstigninger som følge af et mindre udbud af kaffe. For Brasilien var januar den varmeste måned i 100 år og den tørreste i de sidste 20. Landet er verdens største producent af kaffebønner og leverer en tredjedel af verdens kaffe. Et dårligt høstudbytte vil derfor slå hårdt igennem på verdensmarkedsprisen, siger Ole Hansen, råvarechef i Saxo Bank.

Brasilien oplevede en lignende tørkeperiode i første kvartal af 2014, og her blev prisen på den populære Arabica-bønne mere end fordoblet, påpeger han. Nu har investorer vist øget interesse for de små brune bønner, og samtidig falder den nuværende tørke på et dårligt tidspunkt:

- Det er særligt kritisk for kaffeproducenterne, da det er i disse måneder mellem januar og marts, at kaffebønnen udvikles og tager vægt. Tørke på dette tidspunkt er derfor meget kritisk for udviklingen af bønnen og dermed også det kommende høstresultat. De brasilianske kaffebønder er derfor under et stort pres, hvis tørken forsætter i den kommende tid. De endelige skader kendes dog først, når producenterne begynder høsten, fortæller Ole Hansen.

Målt på prisen på en kop Caffe Latte på de fleste danske cafeer skulle man ikke umiddelbart tro det, men kaffeprisen ligger på det laveste niveau i mere end tre år, fortæller råvarechefen.