Saxo Bank ser jule-aktieoptur i krystalkuglen

Aktiemarkederne står over for en aktieoptur i december, specielt hvis ECB på torsdag overrasker og lancerer et udvidet opkøbsprogram og investorerne opfordres til at holde fingrene fra salgsknappen. Men selv uden ventes aktiestigninger på 5 pct.

Ifølge Saxo Bank er der udsigt til et »bull« aktiemarked op til jul Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Det vurderer Saxo Bank.

- Fire vigtige signaler tyder på, at aktierne vil fortsætte stigningerne i december. Institutionelle investorer vil presse prisen op, og faldende obligationsrenter, investorer på sidelinjen og olieprisen kan give aktierne luft under vingerne, siger Simon Fasdal, der er obligationschef i Saxo Bank

Det tyske DAX-indeks nærmer sig indeks 10.000, og det kan virke fristende at sælge sine aktier i frygt for en korrektion, men set fra obligationsverdenen er der en række vigtige signaler, der kan få stor betydning for de kommende ugers retning på aktiemarkedet.

Simon Fasdal peger på fire faktorer:

KRAFTIGT FALDENE RENTER

For det første er statsobligationsrenterne kraftigt faldende i alle europæiske lande. Hvilket har sin baggrund i den lave vækst og den ikkeeksisterende inflation i eurozonen, der giver store forventninger til at Den Europæiske Centralbank (ECB) snart udvider sit arsenal af kvantitative lempelser med deciderede statsobligationsopkøb.

Der er mulighed for at ECB lancerer et sådant program allerede på torsdag, hvor bank holder årets sidste rentemøde. Hvis ECB laver et statsobligationsopkøbsprogram, vil et af hovedformålene være at svække euro yderligere, hvilket vil gavne europæiske eksportvirksomheder.

Det vil dog ifølge obligationschefen komme som en stor overraskelse for markedet, hvis ECB allerede i denne uge starter et opkøbsprogram.

- Sker det, vil vi se en kraftig reaktion med faldende renter på ikke bare statsobligationer, men også på en lang række mere risikable obligationstyper, herunder virksomhedsobligationer, vurderer Saxo Banks obligationschef.

Han venter også, at det giver stigende aktiekurser, da "denne aktivklasse vil se endnu mere attraktiv ud i skæret fra de faldende renter/højere obligationskurser".

INVESTORER PÅ SIDELINJEN

For det andet står mange investorer på sidelinjen.

- Undersøgelser viser, at en række store investorer har en rekord høj andel af penge, der mangler at blive investeret. En række institutionelle investorer har været tilbageholdende grundet frygt for en amerikansk renteforhøjelse samt de geopolitiske risici i efteråret, oplyser han, men mener, at begge markedstemaer fylder markant mindre nu.

Han venter derfor, at disse penge på et tidspunkt skal ud at arbejde igen, da alle institutionelle investorer har et mål om at levere afkast til kunderne.

KURSPRES OPAD FRA INVESTORER

For det tredje påpeger han, at institutionelle investorer vil presse kurserne op.

- Begrebet "window dressing" er de store institutionelle investorers forsøg på at presse kurserne op på aktier og obligationer hen imod årets afslutning for at få et bedre årligt afkast, skønner han.

Han venter større interesse end ellers i at få de europæiske aktiekurser højere ved årets udgang, da flere ledende indeks blot har haft afkast på mellem 3 og 5 pct.

- Der er derfor stor sandsynlighed for, at vi ser det samme lukkemønster som sidste år i både aktier og virksomhedsobligationer, nemlig en bredt funderet ”risk on” årsafslutning, vurdere han.

OLIEPRIS

Den fjerde og sidste faktor er olieprisen og inflationen. Den markant lavere oliepris fjerner enhver frygt for et umiddelbart inflationspres, men har også andre indvirkninger.

- Selvom vi har været vidne til en dramatisk udvikling i priserne på energirelaterede virksomheders obligationer og aktier, vil den lavere oliepris med stor sandsynlighed have en positiv effekt på en række økonomier fremadrettet. Jeg tror slet ikke vi har set effekterne på realøkonomien, hvis olieprisen bliver hvor den er nu. Varer, transport og energiforbrug bliver billigere og skaber potentielt plads til vækst i den europæiske økonomi, når vi kommer et stykke længere frem, vurderer Simon Fasdal.

ECB OVERRASKER NÆPPE

Udmeldinger på denne uges ECB-møde vil derfor være en hovedbegivenhed.

- Der er kun ganske få analytikere, der venter et statsopkøbsprogram allerede nu. Hvis det alligevel introduceres, ventes det, at sydeuropæiske obligationer og aktier vil se den mest mærkbare effekt. Men også det tyske DAX-indeks vil der være gode udsigter for, vurderer han.

Centralbanktiltag i Japan har vist initiale effekter.

- Alt afhængig af dimensionerne har et fuldt QE-program vist initiale positive effekter i USA og Japan. Det seneste program, som den japanske centralbank introducerede 31. oktober, har været medvirkende til at Nikkei - det ledende japanske aktieindeks - steg med mere end 12 pct.

Selv uden overraskelser fra ECB vurderer obligationschefen, at der er basis for kursstigninger i Europa på op imod 5 pct. frem mod nytår.

 

/ritzau/FINANS