Saxo Bank kommer med vilde forudsigelser om 2012

Internetbanken har traditionen tro fundet ti ukonventionelle forudsigelser for 2012.

Saxo Banks plejer at sponsorere cykelhold. Men nu går banken selv i udbrud med en række vilde forudsigelser om 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIRK WAEM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Saxo Bank har aldrig været bange for at stikke ud i mængden, og nu kommer banken med ti bud på udviklinger i 2012. Og traditionen tro er det bud, der ligger lidt ud over, hvad man normalt vil gætte på.

"Vores vilde forudsigelser er blevet udarbejdet med henblik på at få investorerne til at tænke ukonventionelt og ruste sig til begivenheder, der kan være med til at ændre verden, som vi kender den. At tænke ukonventionelt er som regel ikke nogen rar oplevelse, men det er heller ikke rart at stå over for ubehagelige overraskelser, som man ikke har forberedt sig på," siger Steen Jakobsen, cheføkonom i Saxo Bank, og fortsætter:

"Hvis nogen af disse forudsigelser viser sig at blive til noget, vil det gøre 2012 til et år med enorme forandringer. Vi vil hellere end gerne have, at vi tager fejl i vores negative betragtninger, men kun hvis de bliver erstattet med noget, der er bedre end det aktuelle paradigme, der er fremkommet som resultat af centralbankernes og regeringernes manipulationer."

1. Apples aktiekurs styrdykker 50 procent fra højeste kurs i 2011

Ved indgangen til 2012 vil Apple stå over for adskillige konkurrenter som Google, Amazon, Microsoft/Nokia og Samsung, der vil udfordre selskabets mest innovative produkter, iPhone og iPad. Apple vil ikke være i stand til at opretholde sin markedsandel på 55 procent (tre gange så meget som Android) og 66 procent på iOS og iPad.

2. EU erklærer tvungent bankferie i 2012

EU-traktatens ændringer fra december viser sig at være utilstrækkelige til at løse EU's kapitalbehov især i Italien, og EU's gældskriser vender tilbage med et brag i midten af året. Som reaktion kollapser aktiemarkedet med 25 procent, hvilket får EU-politikerne til efterfølgende at gennemtvinge en såkaldt Bank Holiday, som vi kender fra USA, der resulterer i en lukning af europæiske børser og banker i en uge eller mere.

3. En kandidat, der endnu ikke er opstillet, overtager Det hvide Hus

I 1992, lykkedes det Texas-milliardæren, Ross Perot, at udnytte en økonomi i recession og vælgernes foragt for amerikansk politik til at sikre sig 18.9 procent af stemmerne. Tre år med Obama har bragt for lidt forandring og kun øget vælgernes udbredte frustration over det amerikanske politiske system. Betingelserne for en kandidat fra et tredje parti har aldrig været bedre. En kandidat med et stærkt program til at gennemføre reelle forandringer kaster sig ind i valgkampen i begyndelsen af 2012. Han sikrer sig præsidentembedet i november med 38 procent af stemmerne i et af de vigtigste valg i USAs historie.

4. Australien bliver ramt af recession

Følgerne af afmatningen i Kina, den asiatiske gigant, breder sig som ringe i vandet i det asiatiske Stillehavsområde og skubber andre lande ud i recession. Hvis noget land er afhængigt af Kinas fremgang, så er det Australien med sin afhængighed af mineindustrien og naturressourcer. I takt med Kinas dalende efterspørgsel på disse varer, bliver Australien tvunget ud i recession, der bliver forværret af ejendomssektoren, som med fem års forsinkelse endelig gennemlever det kollaps, som resten af den udviklede verden hare været igennem.

5. Basel III og nye regler fører til nationalisering af 50 banker i Europe

Fra starten af 2012 vil der kommer et øget pres på det europæiske banksystem, fordi nye kapitalkrav og presset fra ny lovgivning vil tvinge banker til at afvikle deres gæld i al hast. Det vil føre til brandudsalg af finansielle værdier, fordi der kun er få købere i markedet. En total fastfrysning af det interne europæiske banksystem vil tvinge nervøse bankkunder til at storme bankerne, fordi de ikke har tillid til indskudsgarantier fra insolvente bankejere. Over 50 banker ender med at blive nationaliseret og adskillige kendte, kommercielle banker holder simpelthen op med at eksistere.

6. Sverige og Norge afløser Schweiz som sikker havn

Som vi har set det i Schweiz, kan det medføre en række risici for et lands økonomi, hvis man opnår status som en sikker havn i en verden, hvor nationalbankerne ikke tøver med at devaluere. De svenske og norske kapitalmarkeder er betydeligt mindre end det schweiziske, men schweizerne er aggressivt i gang med at devaluere deres valuta, og derfor ser pengemændene sig om efter nye pengely til deres kunders kapital. At bruge de to landes statsobligationer som pengely bliver så populært, at det kommer til at tvinge deres tiårige renter ned til mere end 100 basispoint under det klassiske pengely - tyske statsobligationer.

7. Den schweiziske nationalbank vinder og sender valutakrydset EURCHF til 1.50

De schweiziske myndigheders vedholdende kamp for at hindre deres valuta i at gå op vil blive ved med at give resultater i 2012. De schweiziske nøgletal, specielt de eksportrelaterede, vil blive ved med at falde brat i 2012 i forhold til schweizerfrankens tidligere styrke. Det vil få den schweiziske nationalbank og regeringen til at gribe ind igen for at hindre yderligere følgeskader ved at forlænge eksisterende programmer og oven i købet introducere negative renter, hvilket vil udløse så stor kapitalflugt fra det traditionelle schweiziske kapitally, at det vil presse valutakrydset, EURCHF, op så højt som 1,50 i løbet af året.

8. Valutakrydset USDCNY stiger 10 procent til 7.00

I takt med at den marginale indtjening fra byggeriet af gigantiske kinesiske spøgelsesbyer bliver ved med at falde, og kinesiske eksportører kæmper med papirtynder fortjenester på grund af den stigende yuan, vil Kina komme til at stå på randen af en "recession", dvs. en BNP-vækst på 5-6 procent. Kinas politiske beslutningstagere vil komme deres eksportører til undsætning ved at lade CNY falde i forhold til den amerikanske dollar, der vil blive styrket på grund af sin status som pengely midt i det globale vækstfald og den fortsatte gældskrise i Eurozonen, hvilket vil få valutakrydset USDCNY til at stige med 10 procent til 7.00

9. Baltic Dry Index stiger 100 procent

Lavere oliepriser i 2012 kunne føre til en stigning i Baltic Dry Indekset i takt med faldende driftsomkostninger. Brasilien og Australien ventes at øge deres eksport af jernmalm, hvilket vil give yderligere fald i priserne og derfor højere importefterspørgsel fra Kina for at dække den umættelige kinesiske industriproduktion. Kombineret med en liberalisering af pengepolitikken vil det føre til en massiv stigning i efterspørgslen på jernmalm.

10. Fordobling af hvedepriserne i 2012

CBOT -priserne på hvede vil blive fordoblet i løbet af 2012 efter at have stået som den afgrøde, der kastede de ringeste priser af sig i 2011. Med 7 milliarder mennesker i verden, med seddelpressen kørende for fuldt tryk og dårligt vejr over hele kloden, vil det uheldig vis blive et svært år for landbrugsafgrøder. Især vil hvedepriserne stige voldsomt, fordi spekulanter, der har opbygget en af historiens største shortpositioner, bidrager til at presse prisen op til de rekordhøjder, man senest så i 2008.