Saxo Bank-investorer fanget i schweizerfranc

Investorer, som gerne vil handle schweizerfranc gennem Saxo Bank, må indstille sig på ventetid og risiko for dårlige kurser, skriver banken i en mail til kunderne efter torsdagens chokmelding fra Schweiz.

Saxo Banks hovedsæde i Hellerup danner udgangspunkt for omfattende handel med valuta. Torsdag måtte man dog bede investorer, som gerne ville af med deres svhweizerfranc, om at væbne sig med tålmodighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med torsdagens panik på valutamarkederne er det så godt som umuligt for Saxo Bank, der er en af verdens største valutahandlere, at følge med.

I en mail til sine investorer skriver banken, at markedet er illikvidt og advarer kunderne om risikoen for ventetid og dårligere kurser.

Faktisk kan de ekstreme markedsbetingelser allerede have skabt så store tab for nogle investorer, at Saxo Bank vil gennemgå handlerne efterfølgende for at sikre de rette kurser.

»Så snart vi er bedre i stand til at etablere likviditet i markedet, vil alle handler blive gennemgået og revideret, og ændret til mere præcise niveauer. Det kan resultere i dårligere kurser,« skriver Saxo Bank.

Panikken på valutamarkederne brød ud torsdag, da Schweiz pludselig ophævede båndet til euroen, som blev etableret i efteråret 2011. Dermed tog nationalbanken i Zürich verdensmarkederne på sengen, og fik kursen til at eksplodere.

Francen buldrede op med 39 procent over for euro. Gennem opkøb i euro er udsvinget mellem de to valutaer ellers blevet holdt fast på en pris, som hedder 1,2 schweizerfranc for én euro. Fredag morgen er stigningen 15 procent over for euro.

Beslutningen om at fjerne valutaloftet kan ses i lyset af at Den Europæiske Centralbank ventes at begynde sine finansielle støtteopkøb torsdag i næste uge.

Det ville kræve store opkøb fra Schweiz for at fastholde valutaspændet.

»I Schweiz har man frygtet, om man ville være i stand til at forsvare loftet, hvis Draghi virkelig sparker til seddelpressen og har formentlig vurderet at troværdighedstabet ved at opgive loftet nu er mindre end at måtte smide håndklædet efter at Draghi er begyndt at trykke penge,« skriver Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie i en kommentar fredag morgen.

Berlingske Business afventer en kommentar fra Saxo Bank.