Saudi-Arabien og Rusland planlægger uformelt oliemøde i Doha

Der begynder efterhånden for alvor at blive varmet op til, at olieprisen igen skal til at stige.

Det kan se ud til, at Ruslands energiminister, Aleksander Novak, skal mødes med Saudi-Arabiens pendant, Khalid al-Falih, på et uformelt møde i Doha 17. og 18. november. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan se ud til, at Ruslands energiminister, Aleksander Novak, skal mødes med Saudi-Arabiens pendant, Khalid al-Falih, på et uformelt møde i Doha 17. og 18. november.

Det oplyser det russiske energiministerium, skriver Bloomberg News.

Dermed begynder der efterhånden for alvor at blive varmet op til, at olieprisen igen skal til at stige. Sammenslutningen af olieeksporterende lande, Opec, er i gang med at sondere terrænet forud for kartellets officielle møde i Wien 30. november. Her er dagsordenen, hvordan produktionen af olie kan begrænses eller i bedste fald fastfryses.

Opec-landene ønsker alle tilsyneladende, at olieprisen igen kommer op. Det kræver, at produktionen begrænses. Men Saudi-Arabien, Irak og Iran er fortsat ikke enige om, hvordan reduktionen skal fordeles.

Det var Saudi-Arabien, der for omkring to år siden begyndte at oversvømme markedet med billig olie for at holde netop Iran og Irak fra igen at blive store eksportører. Men de to lande har ikke ladet sig kyse, hvorfor olieprisen har ligget på ekstremt lave niveauer de seneste par år. Efterhånden er de medfølgende faldende indtægter dog begyndt at gøre ondt på verdens største olienations, Saudi-Arabiens, egen økonomi.

Der blev ellers opnået enighed mellem parterne om en foreløbig produktionsbegrænsninger på et uformelt møde i Algeriet 28. september efter to år med ubegrænset produktion, men Opec-landene er altså ikke blevet enige om, hvordan man skal begrænse produktionen i praksis.

Oven på Algeriet-aftalen steg olieprisen til knap 54 dollar tønden i oktober, men siden er prisen faldet til omkring 47 dollar per tønde, i takt med at der er opstået tvivl om aftalens holdbarhed.

Rusland, der er en af de største producenter af fossile brændstoffer uden for Opec, menes også at være en afgørende spiller for at få lagt låg på produktionen. Derfor vil Saudi-Arabien antageligvis forsøge også at få inkluderet landet i en eventuel aftale i Wien.