Saudi-Arabien bekræfter: Gigantisk olieselskab kan gå på børsen

Saudi-Arabien overvejer at børsnotere landets største olieselskab, Saudi Aramco, der formentlig er verdens mest værdifulde selskab.

Planerne om en børsnotering kommer på et tidspunkt, hvor olieprisen befinder sig på det laveste niveau i omkring 12 år, hvilket presser indtjeningen for selskabet og dermed dræner Saudi-Arabiens statskasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARWAN NAAMANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bekræfter selskabet i en meddelelse, efter at det tidligere fredag har været fremme på rygtebasis, skriver Bloomberg News.

Planerne om en børsnotering kommer på et tidspunkt, hvor olieprisen befinder sig på det laveste niveau i omkring 12 år, hvilket presser indtjeningen for selskabet og dermed dræner Saudi-Arabiens statskasse.

Landet oplever et pres på indtægterne, og børsnoteringen ses som et tegn på konsekvenserne af den lave oliepris. Børsnoteringen kan være et forsøg fra kongedømmet på at tilføre statskassen flere penge, men for oliemarkedet generelt kan det være en fordel med en børsnotering, vurderer Nordea.

- En Saudi Aramco-børsnotering kan dog også være en fordel for os, fordi det vil kunne give mere transparens i selskabet og dets planer, siger Thina Margrethe Saltved, der er olieanalytiker hos Nordea, til Ritzau Finans.

Offentligheden har ikke adgang til mange detaljer om Saudi Aramco, men analytikere vurderer over for The Guardian, at selskabet kan have en værdi på mere end 1000 mia. dollar, svarende til over 6850 mia. kr.

Det svarer til knap syv gange værdien af Novo Nordisk, der har en markedsværdi på omkring 1000 mia. kr.