Sats på certifikater og vind store penge

Når Berlingske Business’ og Nordeas børsspil Aktiemanager skydes i gang i næste uge, lyder Nordeas anbefaling, at hobbyspekulanterne bør kigge grundigt på deres certifikater, som kan give store afkast, ligesom de kan sikre stabilitet i en portefølje.

New Yorks børs er berømt for den livlige handel, der stadig foregår på gulvet, når klokken ringer. Her en scene fra introduktionen af Ferrari-aktien på børsen i denne uge, som trak stor mediebevågenhed. Foto: Andrew Burton/AFP Fold sammen
Læs mere

Mandag 26. oktober går det løs. Her går Aktiemanager for alvor i gang, og flere end 8.500 hobbyinvestorer har allerede tilmeldt sig det fiktive aktiespil. Investorerne risikerer hverken at miste hus, bil eller penge, mens spillets dygtigste aktiespekulanter til gengæld skal kæmpe om hovedpræmien: En tur for to til New York.

Og ifølge Michael Borre, der er chefrådgiver i Nordea, kræver det mere end blot almindelige aktieinvesteringer, hvis man skal gøre sig nogen forhåbninger om at vinde flyveturen over Atlanten.

Velovervejede investeringer i certifikater kan således både sikre stabilitet, hvis markedet falder, ligesom det giver investorer mulighed for at tjene stort på både stigende og faldende markeder.

Et certifikat er et børsnoteret værdipapir, som passivt følger udviklingen i et underliggende aktiv.

Det kan for eksempel være en aktie i et selskab, et aktieindeks som C20-indekset, der følger de 20 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs, eller en råvare som for eksempel guld, sølv eller olie.

Der findes overordnet to typer certifikater, og de kaldes bull- og bearcertifikater. Hvor et bull-certifikat stiger i værdi, når det underliggende aktivs værdi stiger, er det omvendt med bearcertifikatet.

Så hvis en investor tror på, at prisen for guld vil stige, skal vedkommende købe et bull-certifikat på guld for at få afkast af sin investering. I Aktiemanager hedder dette certifikat »Bull Guld ND«. Hvis investoren omvendt tror, at prisen på guld vil falde, tjener vedkommende penge på at investere i bear-certifikatet »Bear Guld ND«.

Når investorer på den måde satser på faldende priser på en aktie, et indeks eller en råvare, kaldes det shorting. Og certifikaterne i Aktiemanager giver ifølge Michael Borre spillets mange tusinde hobbyinvestorer en gylden mulighed for få store afkast ved at shorte deres aktiver.

»Det giver dig et instrument som privatinvestor, hvor du kan satse på kursfald og vinde stort på det. Traditionelt har aktiehandlen været ensidet, fordi man kun kunne satse på, at noget kunne stige. Og fordi man ikke har kunnet udnytte kursfald på samme måde før, giver certifikaterne nogle nye muligheder for investorerne,« siger han.

En anden måde at bruge sine certifikater til at skabe store afkast er ved at satse på de såkaldte gearede certifikater, der til stort set samme pris som almindelige certifikater kan give et dobbelt så stort afkast.

»Det fungerer som gearkassen i en bil. Når du fyrer bilen op i femte gear, så kører den hurtigere. Så når du køber et gearet certifikat i spillet, kan du vinde dobbelt så meget hver dag. Men du kan selvfølgelig også tabe dobbelt så meget,« siger Michael Borre.

Selv om efterspørgslen på den slags certifikater er høj, anbefaler Michael Borre og Nordea ikke deres kunder i virkelighedens verden at købe gearede certifikater, fordi risikoen for tab er højere. Men i Aktiemanager er det anderledes.

»I spillet synes vi, at man skal geare så meget som muligt. Her handler det om at vinde en tur til New York, og fordi du ikke har noget at tabe, anbefaler vi folk at tage store risici, hvor vi i virkeligheden selvfølgelig har meget mere fokus på risikosiden,« lyder det fra chefrådgiveren.

Gearede certifikater i Aktiemanager er kendetegnet ved, at certifikatets titel slutter på »2ND«.

Tror man for eksempel på, at prisen på guld stiger, samtidig med at man løber risikoen ved at geare, skal man således vælge certifikatet »Bull Guld 2ND«.

Tilmeldingen til Aktiemanager lukker tirsdag 27. oktober, så man kan stadig nå at tilmelde sig.