SAS/CEO: Forventer mindst en halv mia skr. af Bombardier (opd)

 

SAS forventer kompensation på mindst en halv mia. skr. af den canadiske flyproducent Bombardier, der har leveret de Q400 fly, som havarerede i september i Aalborg og Vilnius. Det sagde SAS' koncernchef Mats Jansson på et pressemøde i Kastrup onsdag. Dagen før, at SAS torsdag genindsætter fly af typen i trafik.

 

Årsagen til de to havarier med SAS’ Q400-fly i Aalborg og Vilnius var hverken nedskæringer i SAS’s budget for sikkerhed og kontrol eller en kulmination på de tekniske problemer vi tidligere har haft med flytypen.

 

- Der var tale om problemer uden for vores ansvarsområde. Det fastslog koncernchef Mats Jansson på pressemødet.

 

- Årsagen var, at flyproducenten Bombardier svigtede sit ansvar for kontrol af landingskonstruktionen, sagde koncernchefen.

 

Det er baggrunden for, at SAS nu indleder drøftelser med flyproducenten om erstatning for udgifter og tabte indtægter.

 

- Penge er ikke noget, man taler om lige efter en flyulykke. Men nu er vi kommet så langt, at vi igen kan sætte flyene i trafik. Vi har tidligere nævnt, at uheldene koster os 10-15 mio. skr. direkte på bundlinien hver dag. Men nu skal vi igang med drøftelser med Bombardier, og vores forventning er kompensation på mindst en halv mia. skr. sagde Mats Jansson.

 

Han uddybede, at forventningen om en kompensation på en halv mia. skr. omfatter driftstab på ca. 300 mio. skr. samt anden kompensation bl.a. for den skade, havarierne har påført SAS' varemærke og opfattelsen af selskabets sikkerhedsniveau.

 

På spørgsmålet om, hvorvist Bombardier har erkendt sit ansvar svarede Mats Jansson:

 

- Det må I spørge Bombardier om.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )