SAS-tæsk fortsatte hele weekenden: »Aktieturbulensen fortsætter mandag«

SAS sluttede den forgangne uge med et fald i aktiekursen på over fire procent, og investeringsøkonom er ikke flyvende over SAS-udsigter i denne uge.

1.213 SAS-flyvninger er mandag og tirsdag aflyst på grund af pilotstrejken i Norge, Sverige og Danmark. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen til dig, der her kan læse ugens første aktiemorgenpost.

Sidste uge sluttede med, at flyselskabet SAS fik én over nakken på aktiemarkedet fredag. Selskabets overenskomstforhandlinger med piloterne brød sammen natten til fredag, og siden har SAS været nødsaget til at aflyse en lang række flyafgange. Indtil videre har over 2.800 flyafgange været aflyst siden fredag, og senest har 110.000 passagerer fået deres afgange aflyst mandag og tirsdag på grund af pilotstrejken i SAS.

Det bliver det spændende at se, hvordan aktiemarkedet kommer til at reagere på en hel weekend med aflyste flyafgange for det store skandinaviske selskab, der fredag lukkede med en kurs på -4,62 procent.

»Fredag faldt SAS-aktien med mere end fire pct., og der er udsigt til, at investorerne vil reagere nervøst mandag, hvor den eneste udsigt fra startbanen er en lang række af fly, som står arbejdsløse hen. SAS-aktien har været alt andet end flyvende, og aktieturbulensen fortsætter mandag,« skriver investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen mandag morgen.

Han har i øvrigt følgende holdning til investering i luftfartsaktier:

»Alt for mange investorer spilder deres tid, risiko og investeringskroner på at investere i luftfart. Strategien bør langsigtet være, at 1.: Være undervægtet, 2.: kun at fokusere på selskaber med den bedste finansielle disciplin, og 3.: kun »investeringsdyppe« tæerne, når prisfastsættelsen på en af de større selskaber afspejler en urealistisk høj risiko for konkurs. Det sker sjældent, og det bør investorernes investeringer afspejle.«

3 ting du skal vide, inden markedet åbner:

 • »Alle øjne på Kina,« skriver erhvervsmediet Bloomberg mandag. I denne uge kommer nemlig en række regnskaber og økonomiske rapporter i Kina og Hong Kong, som kan holde investorer beskæftiget, inden de kinesiske markeder på baggrund af helligdage holder lukket fra onsdag og ugen ud. Mandag kommer der ifølge Bloomberg regnskaber fra 60 forskellige virksomhedsgiganter med en samlet værdi af 2,6 billioner dollar. Blandt de 60 virksomheder er:
  • Name Market Cap ICBC
  • Ping An Insurance Group
  • China Construction Bank
  • PetroChina
  • Bank of China
  • China Merchants Bank
  • Sinopec
 • Denne uge bliver store regnskabsuge i Danmark, hvor aktionærer hele ugen kan følge med i, hvordan en række store danske virksomheder har klaret sig i primært første kvartal. Tirsdag kommer regnskaber for Danske Bank og Nordea, som begge i det forgangne år har været skandaleramt med afsløringer af suspekte pengestrømme. Derudover aflægger DSV regnskab tirsdag. Onsdag kommer GN, Ørsted, Sydbank og Ambu med deres regnskaber, og torsdag følger FLSmith, Carlsberg, Spar Nord og Coloplast. Sidst men ikke mindst offentliggør Novo Nordisk sit regnskab fredag morgen.
 • Mens der bliver travlt i Kina og Danmark, er det anderledes i Japan, der i denne uge afholder »Golden Week«. Golden Week består af helligdage i Japan frem til 7. maj, der kommer til at være den længste officielle nationale ferie i Japan nogensinde. Golden Week bliver afholdt, fordi den japanske kejser Akihito abdicerer og overlader tronen til sin søn, der i helligdagene skal krones til kejser. Det betyder også, at det japanske marked kommer til at holde lukket i hele perioden.

Se den aktuelle aktiekurs på de danske virksomheder, der i løbet af ugen afgiver kvartalsregnskaber for første kvartal i år:

Markederne lige nu:

Asien

Japans Nikkei 225: Lukket

Hongkongs Hang Seng: +0,7 pct.-

Kinas Shanghai Composite: -0,1 pct.

Sydkoreas Kospi: +1,1 pct.

Singapores STI: +1,0 pct.

Australiens ASX 200: -0,5 pct.