SAS-ledelse åbner for nye forhandlinger

Danske stewardesser vil forhandle. Men flyselskabets ledelse må opgive tanker om at flytte trafik til Sverige, siger formanden for SAS' danske kabinepersonale.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
SAS' ledelse er indstillet på at genåbne de strandede forhandlinger med kabinepersonalet og andre ansatte, skriver den norske netavis DN.no.

Men skal forhandlingerne i gang igen, skal SAS-ledelsen opgive sine planer om at flytte flytrafik fra København til Stockholm, siger formanden for SAS' danske kabinepersonale, Verner Lundtoft Jensen.

Forhandlingerne mellem SAS og de 39 fagforeninger, der organiserer de danske, svenske og norske ansatte, blev afbrudt i begyndelsen af juli. Angiveligt har kommentarer fra det danske kabinepersonale og piloter imidlertid fået SAS-direktør Mats Jansson til at genåbne dem. Ifølge dagbladet Børsen venter SAS' ledelse på at få en formel skrivelse fra de danske SAS-medarbejdere om genoptagelse af forhandlingerne inden et styremøde den 12. august.

Det danske kabinepersonale mener dog, at udspillet skal komme fra ledelsen.

- At sige, at de sidder og venter på en eller anden skrivelse, er nærmest latterligt. Det er SAS, der forlod forhandlingsbordet og ikke os, siger Verner Lundtoft Jensen. Han understreger imidlertid, at kabinepersonalet er parat til at møde op til nye forhandlinger.

Forhandlingerne drejer sig om en sparerunde efter et underskud på en milliard kroner i årets første kvartalsregnskab. Alene i Danmark ønsker SAS-ledelsen at spare 200 millioner kroner.

De danske stewardesser har tilbudt at gå seks procent ned i løn. Hvis de kan få en produktionsgaranti, der bevarer deres arbejdspladser på danske overenskomster, er de villige til at gå 12 procent ned i løn. Men den garanti har de ikke kunnet få.

Verner Lundtoft Jensen anklager SAS' ledelse for at føre skinforhandlinger. Han mener, at ledelsen har en forudfattet plan om at skære i antallet af danske arbejdspladser ved at flytte trafik fra København til Stockholm.

- De har ønsket 40 millioner kroner fra os, og det har de fået. De har ikke forventet, at nogen var villig til at aflevere seks eller 12 procent. Derfor bragte vi dem i en situation, som de ikke havde regnet med, siger Verner Lundtoft Jensen.

Da forhandlingerne brød sammen, bekendtgjorde SAS-ledelsen, at den ville bruge sommeren på at finde en alternativ spareplan, der kan gennemføres uden om de 39 fagforeninger.

/ritzau/