SAS-forhandlinger spidser til

SAS-ledelsen har gjort det klart, at de danske medarbejdere skal gå ned i løn for at gennemføre den nye spareplan. Men fagforeningerne vil have mulighed for at stille modkrav, og derfor kan der være langt til målet, inden parterne bliver enige.

Læs mere
Fold sammen
De nye SAS-forhandlinger om endnu en spareplan er nået helt ind til benet. SAS har bebudet, at 1 mia. svenske kroner skal spares, og derfor har ledelsen smidt en bombe på forhandlingsbordet, hvor den kræver, at SAS’ medarbejdere i Danmark skal gå ned i løn. De danske besparelser på 200 millioner kroner udgør 27-28 procent af selskabets samlede personaleudgifter.

»Det er korrekt, at vi er i gang med at finde besparelser på 1 mia. svenske kroner blandt vores medarbejdere. Vi taler i udgangspunktet ikke om opsigelser, men det er selvfølgelig aldrig rart for medarbejdere eller fagforeninger at gå ind i overvejelser om at gå ned i løn,« siger chef for SAS Danmark, Flemming Jensen, til Ritzau.

I Sverige er fagforeningerne gået med til opsigelser fremfor en lønnedgang.

Det er ikke mere end få måneder siden, at SAS lancerede Core SAS, hvor selskabet fik en kapitaltilførsel på 4 mia. og skulle fyre 3.000 medarbejdere. Ifølge SAS, kører planen på skinner, men finanskrisen har gjort det endnu vanskeligere at få folk op at flyve, hvorfor de nye forhandlinger nu er i gang.

»Fagforeningerne ved godt, hvad klokken er slået. De vil ikke gå med til lige så meget som sidste gang, og de vil have svært ved at acceptere flere nedskæringer. Det betyder, at SAS bliver yderligere presset og forhandlingerne kan blive en lang og hård kamp at komme igennem,« siger aktieanalyitker i Jyske Bank, Karsten Sloth.

I sidste uge meldte flere fagforeninger ud, herunder de kabineansatte, at de vil have mulighed for at stile modkrav under forhandlingerne. Men efter det er kommet frem, at SAS-ledelsen holder fast i at gennemføre nye besparelser inkl. en lønnedgang, venter fagforeningerne med at melde noget ud.

Svækket SAS-ledelse
I maj faldt SAS’ passagertal med næsten 20 procent i forhold til 2008, og gennem de sidste par uger har det skandinaviske selskab åbnet for et muligt salg af flere oversøiske ruter.

»SAS-ledelsen står svækket under de her forhandlinger, fordi markedet ikke er med dem. De skal gennemføre en spareplan, men de er også tvunget til at lytte til fagforeningerne for at undgå at optrappe en konflikt, som vil være direkte farlig for SAS,« siger direktør i rejsemæglervirksomheden, Travelbroker Nordic, Ole Kirchert Christensen, der mener, at SAS har et alvorligt problem, når man i starten af foråret satte 650.000 billigbilletter i udbud, men alligevel er passagertallene blevet ved med at falde.

Både Karsten Sloth og Ole Kirchert Christensen siger, at et muligt salg af SAS kan komme på tale, hvis Core SAS-strategien ikke begynder at give et fornuftigt afkast inden for de næste seks måneder. De begge mener, at SAS-ledelsen har et muligt salg som en nødplan med i deres overvejelser for selskabets fremtid.