SAS-chef slidt op af konstant modgang

Gentagne mavepustere i form af økonomisk kaos, genstridige overenskomster, askeskyen, haverier og splittede ejere har tilsyne­ladende drænet SAS-chefen Mats Jansson for energi. Han efterlader et SAS, der måske nok har sagt farvel til respiratoren, men som stadig kæmper for livet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu engang har den skandinaviske luftfartskoncern SAS tilsyneladende slidt en topchef op. For fire år siden forlod den daværende SAS-chef, danske Jørgen Lindegaard, flyselskabet med begrundelsen, at han var blevet femten år ældre i de fem år, han havde siddet som topchef.

En højtstående kilde i SAS, der har arbejdet tæt sammen med både Mats Jansson og hans forgænger Jørgen Lindegaard, vurderer, at det er kommet bag på Mats Jansson, hvor meget topposten i SAS slider på direktørens privatliv.

Fritz Schur afviser dog, at Mats Janssons afgang skyldes pres fra ham.

Læs også: Ledelseslandskampen er fløjtet af i SAS-toppen

Og i går meldte SAS' nuværende svenske topchef, Mats Jansson, at han forlader jobbet til efteråret efter bare små fire år. Officielt fordi han alligevel stod til at gå på pension næste år.

Men uofficielt skyldes Mats Janssons afsked, at han er slidt op af chefjobbet i SAS, og simpelthen manglede energien til at fortsætte efteråret og vinteren over.

Det vurderer en lang række kilder tæt på den nuværende ledelse af SAS over for Berlingske Business. Kilder der alle understreger, at Mats Janssons år som topchef i SAS har været langt hårdere, end nogen kunne forvente. En udlægning SAS' bestyrelsesformand Frits Schur da heller ikke afviser.

Læs også: Fagforeninger: "Jansson har ikke haft det for nemt"

»Mats Jansson har ledet SAS gennem en helt ekstrem hård periode, der bestemt ikke har været lettere end den periode, Jørgen Linde­gaard sad i. Jeg har i de fire år haft daglig kontakt med Mats Jansson - også i weekenderne. Det er helt uhørt og slet ikke noget, jeg praktiserer i mine øvrige formandsposter. Mats har kæmpet med en historisk økonomisk krise, der har påvirket SAS helt vanvittigt. Han har skullet håndtere Spanair-ulykken, og han har kæmpet dag og nat for at få omkostningerne ned,« siger Fritz Schur, der også er formand i DONG og i Post Norden.

Hårdt for privatlivet

»Mats Jansson knokler for SAS, men han har fået tæsk gentagne gange fra alle sider. Mit indtryk er, at han har følt, at jobbet har trukket for hårde veksler på hans privatliv. Så hårde veksler, at han simpelthen mangler energien til at fortsætte kontraktperioden ud,« lyder det fra SAS-kilden, der ønsker at være anonym.

Andre kilder med indgående kendskab til ledelses-udfordringerne i SAS vurderer, at Mats Jansson har følt et akut behov for at stoppe. For hvis han havde villet det, var en forlængelse af kontrakten ud over de 60 år en mulighed.

Se billedserie: Janssons op og nedture i SAS

Mats Jansson runder det skarpe hjørne i december 2011. Men forgængeren i stolen, Jørgen Lindegaard, fik indskrevet en klausul i sin kontrakt om, at han kunne fortsætte i stilling, til han fyldte 62 år.

»Jeg ved jo ikke, hvorfor Mats har valgt at stoppe. Mit gæt er, at han har ment, at 60 år var en passende alder at stoppe i. Men det er ikke uhørt, at man i SAS vælger at forlænge kontrakter ud over de 60 år,« siger Susanne Larsen, tidligere direktør i SAS Danmark.

Store tab

Mats Jansson selv understreger, at han mener, at tiden nu er moden til, at nye kræfter tager over.

»Faren for SAS er ikke ovre, men tingene begynder at komme på plads. Jeg føler, at det til efteråret er det rigtige tidspunkt at stoppe. Jeg har gjort mit.«

Blandt de ting, som Mats Jansson har gjort, er at gennemføre to kapitaludvidelser i SAS. Udvidelser, der tilsammen har tilført SAS godt ni milliarder danske kroner.

Læs også: SAS-chef slidt op af konstant modgang

Samtidig har han gjort op med gamle overenskomster i SAS, der vil sænke selskabets omkostninger med cirka halvanden milliard. Alligevel udgør selskabets børsværdi i dag kun lidt over syv milliarder danske kroner.

En af Sveriges førende luftfartsanalytikere, Richard Björnelid, vurderer, at Mats Jansson simpelthen har udspillet sin rolle i SAS.

Der er ikke meget koncern tilbage, efter at man har solgt kraftigt ud, og det er som om, at Mats Jansson allerede var havnet lidt mellem to stole.

Samtidig med, at Fritz Schur siden i vinter har været mere og mere aktiv, så har man fået en fornemmelse af, at det faktisk er John Dueholm (vicedirektør i SAS, red.), der har drevet selve forretningen.

Det er Mats' beslutning

»Det er klart og tydeligt Mats' egen beslutning, at han stopper nu og ikke venter til næste år. Han kom til mig før sommerferiens begyndelse og luftede sine tanker om, at han overvejede at stoppe før tid. Han føler, at selskabet er kommet ind i en ny fase, og at det derfor er det rigtige tidspunkt nu.«

Læs også: Kvinder vil eje banker – mænd elsker SAS

Men man kan vel ikke have en direktør, der tøver og går med tanker om at stoppe?

»Som sagt, beslutningen var Mats' egen. Det var ham, der kom til mig og fortalte om sine overvejelser. Og det var ham, der bestemte, at det skulle være nu,« siger SAS-formand Fritz Schur.