SAS-ansatte vil have lavprisfly

Drop fokus på forretningsrejsende og opret et lavprisselskab. Luftfartsfunktionærerne opfordrer SAS til enten at købe eller oprette eget lavprisselskab.

Foto: Scanpix
Medarbejderne i SAS kan ikke forstå, at det skandinaviske luftfartsselskab ikke for længst har oprettet et separat lavprisselskab. Som det er nu, satser SAS på forretningsrejsende, men dem bliver der færre og færre af, lyder kritikken. Det skriver dagbladet Børsen.

- Mange forretningsfolk fravælger at rejse nu. Hvis vi skal sikre, at SAS overlever, man gå ind og sige: "Lavprisklassen er kommet for at blive. Vi bliver også nødt til at satse på det segment", siger luftfartsfunktionærernes formand, Nicolas Fischer.

Dermed gør han sig til fortaler for et markant brud med den strategi - Core SAS - som det pressede luftfartsselskab kom frem med for godt et halvt år siden.

I korte træk handler planen om at forsvare det skandinaviske hjemmemarked, skære ned og samtidig sætte klart fokus på forretningsfolkene. Men den strategi slår fejl, siger Nicolas Fischer. Ifølge ham vil den pressede verdensøkonomi og frygten for at ende i en influenzakarantæne suge den sidste luft ud af et marked, der allerede er hårdt ramt. Derfor har SAS nu ifølge Fischer to muligheder.

- SAS kan starte sit eget lavprisselskab. Det skal selvfølgelig ikke konkurrere med SAS' andre ruter, men vi er nødt til at indse, at nogle destinationer er rene turistmål. Nice, Tyrkiet, Malaga - jeg kan nævne masser af steder. Ellers kan man opkøbe et lavprisselskab. Man kunne for eksempel købe Cimber Sterling. Der er mange muligheder - priserne på fly er lave, og der er masser af piloter og kabinepersonale, der ikke har job. Hvis man har en fornuftig forretningsplan, så er der altid nogle, der investerer, der er villige til at skyde penge ind, siger Fischer.

/ritzau/