SAS-aktien når højeste niveau i et år trods lurende strejke

Selv om de norske SAS-piloter truer med en strejke, der kan komme til at koste SAS mange penge, så ignorerer investorerne på aktiemarkedet risikoen og sender aktien i det højeste niveau i et år.

Læs mere
Fold sammen

SAS-aktien står tirsdag eftermiddag for den største stigning på fondsbørsen i København med en fremgang på 4,6 pct. til 18,10 kr. Aktien har ikke ligget højere siden starten af september sidste år.

At investorerne trodser den mulige strejke kan ifølge aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank hænge sammen med, at flyselskabets regnskab i sidste uge var pænt, og at storbanken HSBC mandag løftede anbefalingen af SAS-aktien til "køb".

- Der kan godt være en forsinket reaktion på et sådan løft, men samtidig ser jeg også, at investorerne begynder at tage bestik af, at SAS for nylig leverede et superstærkt regnskab, som det faktisk slet ikke blev belønnet nok for, som jeg ser det, siger Jacob Pedersen.

SAS' regnskab for tredje kvartal, der dækker over maj, juni og juli, viste et overskud før skat på 1973 mio. svenske kr., hvilket klart slog forventningerne blandt analytikerne om et plus på 1256 mio. svenske kr. ifølge SME Direkt.

De norske piloter, der er organiseret i fagforeningerne Norsk Flygerforbund og Parat, har i øjeblikket ingen kontakt med SAS om en ny overenskomst, og der er varslet strejke torsdag morgen.

Jacob Pedersen påpeger, at en strejke med de norske piloter kan blive dyr for SAS og sammenligner med en strejke i Sverige sidste år på fem dage, der kostede 150 mio. svenske kr.

- Mit bud er, at det kan blive lidt dyrere i Norge, hvor SAS har mere aktivitet, så det er rigtig mange penge. Det afhænger selvfølgelig af, hvilke dage strejken rammer, men det er et ganske pænt tocifret millionbeløb om dagen, siger Jacob Pedersen.

SAS er for nylig nået til enighed med sine danske og svenske piloter om en ny overenskomst, hvor en strejke dermed blev undveget, men de norske vil ifølge SAS ikke gå med på de samme vilkår.

- De norske pilotforeninger er blevet tilbudt samme gode aftale som pilotforeningerne i Danmark og Sverige, der allerede har skrevet under. Men den samme aftale er ikke nok for pilotforeningerne i Norge, siger SAS-pressechef Mariam Skovfoged.

Den udlægning er de norske piloter dog ikke enige i. Ifølge Norsk Flygerforbund har SAS ikke villet komme piloterne i møde ved forhandlingsbordet.

- SAS kunne undgå strejke, hvis de havde givet os samme betingelser som vores kolleger i Danmark og Sverige med nationale tilpasninger. Det er meget provokerende, siger Jens Lippestad, forhandlingsleder for Norsk Flygerforbund, i en pressemeddelelse.