Samtlige C20-aktier falder - Mærsk hårdt ramt

Efter den største stigning nogensinde i det danske C20 Cap-indeks onsdag, hvor markedet revancherede sig efter de foregående dages voldsomme fald, er nervøsiteten torsdag atter vendt tilbage til de finansielle markeder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over hele Europa er der store kursfald torsdag middag, og herhjemme er der fald i samtlige aktier i C20 Cap, som ved 11.30-tiden ligger 2,4 pct. lavere i 896,96 efter onsdagens stigning på 4,0 pct. Mandag og tirsdag faldt eliteindekset samlet med omkring 8 pct.

Ifølge senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank er der ikke kommet væsentligt nyt, der kan forklare, at aktiekurserne nu igen skal kraftigt ned. Onsdagens kongreshøring med den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, bød ifølge Martin Munk ikke på voldsomt nyt. Hun tog ikke rentestigninger af bordet, men hun indikerede, at hun ville skue til udviklingen på de finansielle markeder.

- Jeg synes ikke, det er det, vi helt kan hænge vores hat på som argument for, at vi skal ned i dag. Jeg tror bare, det er den samme nervøsitet, som vi oplevede mandag og tirsdag omkring det overordnede billede på den globale økonomi, og hvor væksten er på vej hen fremadrettet specielt i Kina, Europa og USA, siger Martin Munk.

- Der er tale om et bredt sell-off. Det rammer både defensive aktier, cykliske aktier og banker. Det er også det billede, vi ser ude i Europa. Finanssektoren er den mest faldende i Euro Stoxx 50 med et fald på over 5 pct. Det trækker også vores banker ned, tilføjer han.

Blandt de danske banker falder Nordea 4,6 pct. til 61,65 kr., Danske Bank ligger 3,8 pct. lavere i 172,80, mens Jyske Bank falder 3,4 pct. til 277,30 kr.

- Der er noget bekymring om de europæiske storbanker, herunder hvordan de fremadrettet skal holde indtjeningsmotoren, og også omkring kapitalforholdene, og om de er rigtigt polstrede. Specielt har der været meget fokus på Deutsche Bank, som også falder kraftigt torsdag.

Deutsche Banks aktier falder torsdag 7 pct., dog efter en stigning på 10 pct. onsdag, hvor aktien genvandt noget af det terræn, den har tabt de seneste uger.

Martin Munk betegner den senere tids fald på aktiemarkederne som "overgjorte".

- Vi har fået lidt halvsløje nøgletal, og vi har en lav oliepris, der godt kan give nogle bekymringer om, hvorvidt det er påvirket af lav efterspørgsel i økonomien - så fair nok, at der er nogle bekymringer, men den her nedtur har været for hård, synes vi. Vi tror ikke, det går så galt med makroøkonomien, som der bliver priset ind i aktiemarkedet lige nu. Så vi ser det som en overreaktion, siger Martin Munk.

MÆRSK-AKTIERNE FALDER TUNGT

Herhjemme fortsætter presset på A.P. Møller-Mærks-aktierne efter onsdagens regnskabsrapportering fra Danmarks største virksomhedsgruppe. Siden har flere finanshuse haft gang i regnearkene, og det har mundet ud i sænkede kursmål på stribe.

Blandt andre har ABN Amro skåret sit kursmål til 8600 kr. fra tidligere 12.000 kr., DNB har reduceret sit kursmål til 11.200 kr. fra 12.600 kr., mens Jyske Bank har regnet sig frem til et nyt kursmål på 9000 kr. mod tidligere 10.000 kr.

Mærsk B ligger torsdag middag 6 pct. lavere i 7400 kr.

På det danske marked er der endvidere fokus på torsdagens regnskaber fra FLSmidth og Topdanmark, der begge offentliggør deres tal ved middagstid. Inden regnskabet ligger FLS-aktien 2 pct. lavere i 212,80 kr., mens Topdanmark-aktien falder 2,5 pct. til 154,20 kr.

CARLSBERG FÅR LØFTET ANBEFALING

Carlsberg er endvidere fortsat i fokus efter bryggerikoncernens 2015-regnskab onsdag. Danske Bank har siden hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold", efter at fjerde kvartal ifølge banken har vist, at forbedringerne i bryggeriet er slået hurtigere igennem end forudset. Finanshuset Bernstein har efter regnskabet dog sænket sit kursmål for aktien til 570 kr. fra 655 kr. og fastholder anbefalingen "market perform". Aktien ligger 2,1 pct. lavere i 557,50 kr.

MERE ANALYSENYT

Norske DNB har løftet sin anbefaling af aktien i medicinalselskabet Lundbeck, der også aflagde årsregnskab for 2015 onsdag. Anbefalingen hedder nu "køb" mod tidligere "hold", mens kursmålet er løftet til 260 kr. fra tidligere 240 kr. Lundbeck-aktien kan som en af de få tungere danske aktier holde stand mod den dårlige stemning på markedet og stiger med 4,0 pct. til 235,70 kr.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk