Samtlige C20-aktier endte helt i rødt på Sort Fredag

Det danske C20CAP-indeks endte helt i rødt med et fald på 4,1 pct. Danske Bank, FLSmidth, Pandora og Jyske Bank noterede sig for de største fald i C20.

Foto: Ida Marie Odgaard

Det endte med store kursfald på det danske aktiemarked i fredagens handel, efter at briterne torsdag havde sagt farvel og tak til EU med et flertal for "leave" frem for "remain".

Herhjemme endte valgresultatet med at sende det danske eliteindeks, C20 Cap, tilbage 4,1 pct. til 981,64.

Ved fredagens åbning faldt eliteindekset med omkring 10 pct., hvilket havde været det største endagsfald nogensinde, hvis det holdt dagen ud. Men det skete altså ikke, og dermed ligger den hidtidige rekord fortsat tilbage i februar med et fald på 5,4 pct.

I resten af Europa var der også fald på aktiemarkederne, hvor eksempelvis det paneuropæiske Stoxx 600-indeks tabte omtrent 6 pct. ved dansk lukketid.

Tendensen hos de europæiske børskolleger var ligesom herhjemme, at alt selskabsspecifikt druknede i den britiske beslutning om at forlade EU-samarbejdet, lød det hos chefaktiehandler Mads Zink fra Danske Bank.

»Det danske aktiemarked har dog klaret sig noget bedre end det generelle Europa, og det skyldes sammensætningen af det danske indeks, hvor vi har relativt mange farmaceutiske virksomheder og relativt få banker i forhold til det resterende Europa.«

»Bankerne er dem, der har været de mest faldende i Europa, mens de farmaceutiske selskaber er blandt de mindst faldende. Det er det, der er skyld i, at Danmark ligger relativt bedre end den generelle tendens i Europa,« siger Mads Zink.

DEFENSIVE I TOPPEN

Herhjemme endte selskaber som Novo Nordisk, Lundbeck, Chr. Hansen og Novozymes med at klare sig en anelse bedre end flere af elitekollegerne.

- Det er de defensive karakterer, der gør det. Man kan sige, at de her selskaber er kendetegnet ved, at kunderne skal have deres produkt, uagtet hvad der sker i Storbritannien, påpeger Danske Banks chefaktiehandler.

Novo Nordisk faldt 0,9 pct. til 345,10 kr., Lundbeck dykkede 1,1 pct. til 236,50 kr., Chr. Hansen gik 1,7 pct. tilbage til 417 kr., og Novozymes endte med at tage et fald på 2,6 pct. til 306 kr.

BANKER FIK KLØ

En anelse værre gik det for eksempelvis Danske Bank, Jyske Bank og Nordea, som endte med at falde henholdsvis 6,5 pct. til 175 kr., 6,6 pct. til 257 kr. og 5,2 pct. til 56 kr.

»Generelt kan man sige om bankerne, at der er noget nervøsitet omkring renterne, og om de kommer ned. Og lave renter er alt andet lige ikke godt for banker. Derfor falder bankerne blandt andet på rentespørgsmålet.«

»Men faldene kan også forklares med den generelle usikkerhed i hele markedet, som også går med en frygt for, hvad det britiske exit fra EU vil medføre for økonomien, og hvilke følgevirkninger det vil have,« sagde Mads Zink.

PANDORA TABTE GLANSEN

Fredagens mest faldende eliteselskab blev Pandora, som gik tilbage med 6,9 pct. til 884,50 kr. Ud over stigende guld- og sølvpriser, der alt andet lige gør det dyrere for smykkeselskabet at handle råvarer ind til sine produkter, er virksomheden også kendetegnet ved at være eksponeret over for Storbritannien.

»Pandora er en af dem, der har et pænt salg i Storbritannien, så det er en af de væsentligste grunde til, at selskabet ligger så langt nede,« lød det fra Mads Zink.

Blandt eliteselskaberne var det også dagen derpå for konglomeratet A.P. Møller-Mærsk, som torsdag meddelte, at Søren Skou skal overtage posten som øverste direktør fra Nils Smedegaard Andersen, og at en ny forretningsstruktur kan være på vej.

Meddelelsen endte torsdag med at løfte selskabets B-aktie med 11,9 pct., men fredag faldt samme aktie med 3,1 pct. til 8860 kr. Det skete især på grund af den generelle sure stemning, men et nyt fald i oliepriserne var heller ikke just positivt.

I relation til A.P. Møller-Mærsk valgte det svenske finanshus SEB at hæve sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold", samtidig med at kursmålet blev løftet til 12.000 kr. fra 9300 kr.

Derudover sænkede Jyske Bank sin anbefaling af Mærsk-aktien til "sælg" fra "køb".