Salget af Dansk Supermarked: »Overraskende at det blev en dansker«

Mærsk-analytiker er overrasket over, at det bliver danske Salling, der overtager Dansk Supermarked, men kalder salget meget positivt for Mærsk.

Mærsk sælger aktier i Dansk Supermarked til Salling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en historisk dag for Mærsk, der netop her til formiddag har annonceret, at koncernen sælger aktiemajoriteten i Dansk Supermarked til Salling Selskaberne.

Og det er godt nyt, at Mærsk nu kan skære ind til benet og koncentrere sig om sine kerneaktiviteter, mener Nykredits Mærsk-analytiker Ricky S. Rasmussen.

»Jeg ser utroligt positivt på det her. Vi har alle sammen i lang tid talt om, at der ingen synergier er mellem Dansk Supermarked og resten af koncernen. Og derfor har det været oplagt at sælge,« siger han til Berlingske Business.

Men selvom salget var ventet, kom køberen som noget af en overraskelse for analytikeren.

»Der er overraskende, at det bliver Salling, der køber tilbage. Jeg havde nærmere forventet en børsnotering, eller at det blev én af store udenlandske aktører, der gerne vil ind på det nordiske marked. Men det giver omvendt god mening, fordi Salling kender det danske marked, og derfor vil de nemmere kunne skabe værdi ud af Dansk Supermarked,« siger han.

Salling Selskaberne køber 48,68 procent af aktierne i Dansk Supermarked i første omgang, hvilket giver et samlet provenu her og nu på 17 milliarder kroner.

Dertil kommer yderligere cirka fem milliarder kroner, hvis Salling Supermarkederne beslutter sig for at benytte optionen på at købe de resterende 19 procent af aktierne - hvilket Ricky S. Rasmussen regner som sikkert.

Han vurderer, pengene hovedsageligt vil blive brugt til investeringer i tre af de fire forretningsben, nemlig Drilling, Terminals og Oil.

»Det her er penge, der vil gå ind i driften og understøtte det enorme investeringsprogram, Mærsk har for de kommende år. Der skal f.eks. investeres massivt olieboringer og det koster også mange penge at bygge nye havneterminaler,« siger han.

Læs også: Stor analyse af dansk dagligvarehandel

Aktionærerne skal derfor ikke sætte næsen op efter store udbyttebetalinger i første omgang, vurderer Ricky S. Rasmussen

»Mærsk har signaleret, at de vil udbetale et støt stigende udbytte over de kommende år. Og det harmonerer ikke med en stor udbetaling her og nu. Men det her er alligevel noget, der vil tilgodese aktionærerne, fordi det er med til at skabe værdi på længere sigt.«

Ricky S. Rasmussen forventer en positiv investerreaktion på dagens melding.

»Det her fjerner et af de fokusområder, vi har set på længe og det mindsker risiko i forbindelse med, at Mærsk skal ud at hente penge via obligationssalg. Det hjælper Mærsk til at blive mere fokuseret på det, de gerne vil være«

Mærsk-aktien er efter en halv times handel på fondsbørsen tirsdag formiddag steget med fire procent.