Særlig sur aktie-stemning om Sydbank

Makroøkonomiske begivenheder på begge sider af Atlanten belastede torsdag aktiemarkederne - herunder det danske.

Fra USA kom der positivt overraskende tal for væksten tredje kvartal og for antallet af nytilmeldte ledige i sidste uge, og de antyder til markedets bekymring, at nedtrapningen af centralbankens pengepolitiske lempelser er rykket tættere på.

Og fra Den Europæiske Centralbank, ECB, kom der meldingen om skuffende lav inflation, der indikerer lav økonomisk aktivitet, og det blev også opfattet som en negativ nyhed.

For det danske aktiemarked blev resultatet et fald for C20-Cap indekset på 0,05 pct. til 652,96 efter et niveau over 655 tidligere på dagen, før de amerikanske nøgletal og ECB-chefen, Mario Draghi, dukkede op.

- Jeg tror, at det mest var det, der kom fra USA. Du fik en stærkt ugentlig rapport for nytilmeldte ledige og en stærk BNP-rapport. Og så kører hele snakken igen om nedtrapning af lempelserne, siger afdelingschef for aktier i Sydbank, Ole Kjær Jensen, og fortsætter:

- Og det vil komme til at køre frem til den 17.-18. december, hvor der er møde i den pengepolitiske komite i den amerikanske centralbank. Og hvis der ikke kommer til at ske noget på det møde, så tror jeg, at vi får en rigtig pæn afslutning på indeværende år, som jo i forvejen har været stærkt, siger Ole Kjær Jensen.

Selskabsspecifikt var Sydbank en af dagens store tabere, efter at banken før åbningen varslede overraskende store nedskrivninger på 850 mio. kr. for fjerde kvartal i forlængelse af Finanstilsynets besøg i banken. Bag nedskrivningerne står landbrug og Tønder Bank, som Sydbank har overtaget.

Meddelelsen kostede torsdag banken et kursfald 4,5 pct. til 145,50 kr.

Dystre perspektiver for mineindustrien konkretiseret af udtalelser fra minegiganterne Vale og Rio Tinto har i løbet af ugens første fire dage tvunget danske FLSmidth ud på det kursmæssige skråplan. Og torsdag blev ingeniøraktien yderligere ramt af en meddelelse om nederlag til entreprenørselskabet MT Højgaard i en voldgiftssag om kompensation for forsinkelser på en britisk cementfabrik.

Det koster 160 mio. kr. på EBITA-niveau og 120 mio. kr. på bundlinjen og udløste en nedjustering fra FLSmidth onsdag aften i forbindelse med offentliggørelsen af afgørelsen.

Torsdag faldt kursen på FLS-aktien 1,9 pct. til 268 kr. I løbet af ugen er kursen faldet ca. 5,3 pct.

MT Højgaards ejere, Højgaard Holding og Monberg & Thorsen, har til gengæld glæde af afgørelsen. Højgaards B-aktie steg 4,2 pct. til 174 kr., og Monberg-aktien lukkede i 260 kr. - 3,6 pct. højere.

Fondsbørsen i København, Nasdaq OMX Copenhagen, bekræftede torsdag morgen, at biotekselskabet Genmab vender tilbage til C20-indekset ved den kommende revision den 23. december. Det sker på bekostning af Lundbeck. Kursreaktion var positiv for Genmab med 1 pct. til 218,20 kr., og Lundbeck-aktien steg 0,3 pct. til 121,60 kr.

I toppen af C20 indekset lukkede GN Store Nord 1,9 pct. højere i 130 kr. uden selskabsspecifikke nyheder.

Vestas var også med i toppen med en stigning på 0,2 pct. til 141,40 kr. Vindmøllekoncernen har fået en mindre ordre i Canada på 24 MW. og en ordre på 44 megawatt MW i Tyrkiet.

Carlsberg har købt 147 mio. aktier i det kinesiske bryggeri Chongqing Brewery, berettede Bloomberg News. Med overtagelsen er Carlsberg lykkedes med at øge sin ejerandel i det kinesiske bryggeri fra 29,7 pct. til 60 pct. Men bryggeriaktien trak 0,3 pct. ned til 595 kr.

Mens orkanen Bodil bevægede sig buldrende over landet, lukkede de to forsikringsaktier Topdanmark og Tryg med kursfald på henholdsvis 0,8 pct. til 143,90 kr. og på 0,5 pct. til 485,10 kr. Uden for C20 blev forsikringskollegaen Alm. Brand blæst 0,5 pct. lavere til 21,40 kr.

Møbelkæden Boconcept præciserede i sit regnskab for andet kvartal torsdag morgen forventningerne til indtjeningen til den nedre del af det tidligere meddelte interval. For 2013/14 ventes nu en overskudsgrad, EBIT-margin, på 2,5 pct. mod tidligere 2,5-3 pct. Alligevel steg aktien torsdag med 5,6 pct. til 94,50 kr.

Kort før lukketid kom ferieboligselskabet Land & Leisure med årsregnskab, hvor omsætningen i det kommende 2013/14 ventes på 260-270 mio. kr. mod 260 mio. kr. i 2012/13. Regnskabet blev belønnet med en stigning på 5,1 pct. til 3,49 kr.